Nu skruvar Norrmejerier åt

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ny förpackning med skruvkork och åtstramningar i ekonomin som kan innebära att 25 tjänster försvinner, ska Norrmejerier bli bättre rustade för framtiden.

Nu börjar den ekonomiska kris som har drabbat länets mjölbönder att märkas inne på mejerierna.

Upp till 25 tjänster ska bort från Norrmejerier när företaget ska spara. De kommer att försöka klara nedskärningarna med hjälp av pensionsavgångar och vikariat som inte tillsätts eftersom nya maskiner kräver mindre personal. Men Norrmejeriers VD Bo Rasmussen tror att det även kan komma att handla om uppsägningar:

Norrmejerier drar ner

– Det kan vi inte utesluta. Det är ett stort pussel som vi måste lägga, säger han men kan inte säga exakt hur mycket pengar som Norrmejerier hoppas spara.

– Vi gör det här för att inkomsterna sjunker.

Idag har Norrmejerier 449 anställda – 97 av dem arbetar i Luleå.

Förpackning med kork

I februari kommer även mjölkdrickare att märka en förändring då Norrmejerier sätter en skruvkork på mjölkförpackningen.

– Vi vill vara relevanta för våra konsumenter och undersökningar visar att 30% vill ha skruvkork medan de andra vill ha den gamla förpackningen, säger Anna-Karin Karlsson som är marknadschef på Norrmejerier.

Både den gamla förpackningen som kallas ”tetra brick” och den nya som heter ”tetra brick edge” kommer att finnas att köpa. Men det är upp till butikerna att säga vilken sort de vill ha.

Starka åsikter

Norrmejerier gör den här förändringen nu för att få en indikation på vad konsumenterna vill ha när de ska investera i nya maskiner till mejerierna om två år. En väldigt omfattande kundundersökning helt enkelt.

– Det finns just nu två stora trender som krockar, säger Anna-Karin Karlsson. Det är bekvämlighet och hållbarhet. Många tycker att skruvkorken är bekväm medan miljöaspekten tilltalar en stor kundkrets och då är den traditionella förpackningen bättre.

Norrbotten är ett län med starka åsikter vilket också syns när vi handlar mat.

– Norrbotten är det län i Sverige som vill ha mest närproducerat. Det är även så att skruvkorken är mer populär i söder än den är i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrmejerier drar ner

Mer i ämnet