Nu varnas det för osäkra lavinappar

Uppdaterad
Publicerad

Fjällsäkerhetsrådet och Fjällräddningen i Norrbotten varnar nu för att använda lavinappar som laddas ner till en smartphone, istället för vanlig lavinsäkerhetsutrustning.

Anledningen till varningen från Fjällsäkerhetsrådet och Fjällräddningen i Norrbotten är att de menar att apparna kan skapa falsk trygghet om en person hamnar i fara.

Vid en lavinolycka dör runt 20 procent direkt. Men överlever en personen själva lavinen klarar sig runt 90 procent av dem i 15 minuter, enligt fjällräddningen i Norrbotten. Värre blir det efter en halvtimme. Då räknar man med att bara hälften överlever.

– Jag brukar säga att man har 15 minuter på sig att hitta personen, gräva fram den och ge fria luftvägar, säger Anders Bergwall, fjällräddare och bergsexpert.

Omogen teknik

Statistiken visar att det är viktigt att snabbt hitta en försvunnen person och samtidigt ha bra utrustning. Sedan några har tillbaka har det kommit lavinappar som är tänkta att ersätta den vanliga lavinräddningsutrustningen. Dessa appar vill nu Fjällsäkerhetsrådet varna för.

– Den här tekniken är inte mogen ännu. Det är så att lavintransceivers som apparna ska ersätta är ju testade professionellt under många år och sänder på en viss frekvens. Apparna kommunicerar via Wi-Fi och blåtand och de är inte kompatibla med varandra eller med lavintransceiverna som fjällräddningen använder. Det är därför som vi inte kan rekommendera dessa idag, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Fler nackdelar

Anders Bergwall räknar också upp några ytterligare nackdelar med att sätta sin tillit till en lavinapp på en smartphone.

– En telefon måste ha ett batteri som är starkt också och det kan ju lätt ta slut. Den har också en GPS-punkt och en sådan punkt kan ha stor räckvidd. Ett par meter fel så kanske vi gräver på helt fel ställe, säger han.

Vad tror du om framtiden angående lavinappar?

– Den kommer explodera. Apparna kostar ju så lite pengar och man är nog jätterädd att det kommer inträffa mycket olyckor av att det inte funkar i starten. Kanske att folk ger sig ut i falsk trygghet i offpiståkning och låter bli att köpa en riktig räddningsutrustning. Utan köper en app och nöjer sig med det, säger Anders Bergwall, fjällräddare.

Svenskar omkomna i lavinolyckor 2012-2013

Mellan 2012-2013 dog sju svenskar i lavinolyckor.

1 i Sverige, 1 i Norge och 5 i alperna.

Så många har inte dött i en lavinolycka på15 år.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.