Ny livsfarlig nätdrog i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En ny nätdrog – PV8 – har nått Norrbotten. Bara den senaste tiden har flera unga människor varit nära döden efter att ha testat drogen som är starkt beroende framkallande.

Läkare och sjuksköterskor larmar nu om den nya dödsdrogen som skakat Norrbotten under hösten. Preparatet säljs helt öppet på internet men i dagarna har Folkhälsomyndigheten lämnat in ett underlag för att klassa drogen som hälsovådlig.

Drogen PV8 tillhör en grupp syntetiska droger och är starkt beroendeframkallande. Det är enkelt att få tag i drogen som tillverkas i Asien. En slagning på nätet räcker.

– Drogen är farlig eftersom den ger ett missbruk på en gång och är otroligt beroendeframkallande. Det säger Markus Bohman, överläkare på missbruksenheten vid Sunderby sjukhus till Nordnytt.

– De som kommit hit till oss är tidigare missbrukare mellan 20 och 25 år som injicerat drogen, säger han.

Flera allvarliga fall

– Huden dör vid instickstället. Användarna får kraftiga infektioner och stora svullnader, berättar Kjell Lindström på missbrukseneheten, till P4 Norrbotten.

Andra farliga biverkningar är kraftigt förvirrande och att användarnas puls och blodtryck kan sjunka till livsfarliga nivåer

– Bara för några veckor sedan hade vi fyra allvarliga fall under fem dagar, säger Kjell Lindström.

Snart förbjudet

Folkhälsomyndigheten lämnade den 10 november in ett förslag om att PV8 ska betraktas som en hälsofarlig vara till socialdepartementet. Därefter blir det regeringens sak att besluta.

– Det är en process inom EU också men vi har åberopat ett snabbspår för att vi inte ska behöva vänta in svar från alla EU länder. Deras synpunkter får tas in i efterhand istället. Det säger Anders Persson, utredare och Med. Dr. vid Folkhälsomyndigheten.

Han säger också att myndigheten har god koll på vilka droger som ersätter tidigare droger allt eftersom dessa förbjuds.

– Vi har bra koll på det, säger han.

Men är det inte hopplöst med nya droger som kommer hela tiden?

– I och för sig men vi kan ju aldrig ge upp. Vi har en vision om ett drogfritt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.