Ny metod ska utlösa laviner

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten installeras åtta gaskanoner på fjället Nuolja för att utlösa kontrollerade laviner.

Tidigare fick bergsguider ta sig till fjällbranterna för att spränga ner snö från fjället med dynamit.

Men nu byggs åtta gaskanoner på fjället Nuolja i Abisko. Det är Skandinaviens första system, där gasexplosioner ska utlösa kontrollerade laviner.

– Det fungerar så att butangas och syrgas kommer att blandas i kanonen så att det bildas en smäll på en 50 – 60 meter bred lavin som vi sätter igång från distans, säger geoteknikern Niklas Thun på Trafikverket.

Orsakar trafikproblem

Orsaken till att laviner sprängs under kontrollerade former på Nuolja är att järnvägen och E10 har sin sträckning vid foten av fjället. Trafiken kan bli stående i flera dagar om en okontrollerad lavin rasar utför branterna ända ner till vägen och järnvägen.

– Vi har haft problem med laviner som stoppar trafiken. Det finns ett varningssystem som varnar när det går laviner, men det blir ju försent. Det här är för att förebygga, vi ska smälla lavinen så att det inte ska störa trafiken. För stopp på malmbanan är en stor samhällskostnad men även för annat gods på järnvägen och vägen säger Niklas Thun på Trafikverket.

Första i Skandinavien

Bygget blir klart senare i höst och sen ska systemet testas för första gången i Skandinavien till vintern.

Runt 12 miljoner kronor har systemet kostat. Blir det en snörik vinter med många lavinsprängningar, så räknar Trafikverket med att investeringen kan vara i hamn redan första vintern

– Ja ser man samhällsekonomiskt så kostar det mycket pengar varje timme som malmtågen står, säger Niklas Thun på Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.