Nya besparingskrav inom socialförvaltningen i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens underskott i Boden fortsätter att skena enligt årsprognosen som pekar på upp mot minus tio miljoner kronor och nu föreslås nya tuffa besparingar.

Under mars månad ökade underskotten med nästan 1,7 miljoner kronor eller med nästan 60 000 kronor per dag.

Därför har socialförvaltningen lagt fram tretton nya alternativa besparingsförslag som bland annat innebär att delar av den ökade bemanningen enligt kvalitetslyftet återkallas, att boendestödet avvecklas och att utbildningen från vårdbiträden till undersköterskor stoppas.

Hemtjänsten upphandlas

Dessutom föreslås det att förvaltningsledningen får i uppdrag att utreda möjligheterna att upphandla hela hemtjänsten.

Och avgiften vid korttidsboende kan komma att chockhöjas från 162 till 400 kronor per dygn.

Socialnämnden ska behandla besparingsförslagen vid sitt möte på tisdag i nästa vecka.

-Jag vill inte säga något i dag om hur vi ställer oss till förslaget. Vi har ett möte tillsammans med socialdemokraterna på måndag kväll och då ska vi bryta arm. På mötet kommer jag att ta upp besparingsförslagen, punkt för punkt, säger Bo Englund (V), tillförordnad ordförande i socialnämnden.

Ny ordförande?

Förre kommunalrådet Olle Lindström (M) sa i dag vid en pressträff att oppositionen är beredd att ta över kommunledningen i Boden redan nu eftersom den valtekniska samverkan mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet brutits.

-Den parlamentariska situationen är oklar i dag och vi kommer att föreslå en ny ordförande i socialnämnden, sjukvårdspartisten Anders Sundström och så får vi se hur det går på mötet på tisdag, säger Olle Lindström. som också menar att den politiska majoriteten i fullmäktige måste redas ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.