Nya fiskeregler i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för fiske av öring och harr i vattendrag som mynnar ut i Norrbotten och Västerbotten  kommer att ändras i juni.

I Norrbotten kommer endast  öring som är mellan 30 cm och 45 att få behållas, det har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat.

-Bestånden av öring i vattendragen som mynnar i Norrbottens län är så svaga att havsöring som stiger för lek bör fredas helt, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.

HaV:s beslut innebär att det i Norrbotten införs ett så kallat fönsteruttag i vattendragen, endast öring som är mellan 30 cm och 45 cm får behållas vid fiske. På så vis skyddas såväl uppväxande fisk, smolt, som större lekfiskar som vandrat upp från havet. Däremot kan fiske efter stationär öring, alltså den öring som stannar kvar i vattendragen, ändå bedrivas.

I Västerbotten höjs minimimåttet på fisket till 50 cm, förutom i Vindelälven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.