Så kan nya Kiruna se ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar bilden av hur Kirunas nya centrum ska se ut att klarna.

En expertgrupp har valt ut ett antal förslag från fyra olika bolag som är intresserade av att delta i utformningen av ett nytt centrum.

Sammanlagt har tolv förslag inkommit till kommunen.

Kiruna flyttar

Förutom stadshuset som ska stå klart i juni 2017 ska inte mindre än tio kvarter bebyggas. Tidigare har kommunen beslutat att det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder ska bebygga ett kvarter och LKAB:s fastighetsbolag två.

Kommunens mark- och exploateringschef har stora förväntningar och talar om en stadskärna med höga arkitektoniska kvalitéer.

– Kan vi få till någonting i verkligheten som ser ut som de här förslagen, då hoppas jag verkligen att Kirunaborna ska kunna ta det nya centrumet till sig, säger Eva Ekelund.

– Det är många väldigt kända arkitektnamn som varit delaktiga men inte enbart, säger hon.

Att det är så många kända arkitekter bakom förslagen innebär det att det blir högre byggkostnader och dyrare hyror?

Nej ibland kan det faktiskt vara tvärtom. Har man en duktig arkitekt så kan det till och med vara så att produktionskostnader kan bli lägre.

Men innan planerna blir verklighet ska de politiska kvarnarna mala och förhandlingar ske med byggintressenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet