Förskola drabbad av vattenskada

Uppdaterad
Publicerad

Fler fuktskadeproblem har nu upptäckts i skollokaler i Kiruna. Både i Raketskolans nya moduler och på Bolagsskolans nattis har man hittat fuktskador.

För drygt ett och ett halvt år sedan öppnade nattis i Kiruna, en förskoleavdelning som håller öppet dygnet runt.

Men för bara några dagar sen fick man flytta delar av avdelningen då det uppstått fuktskador via en takläcka.

– Vi har haft en takläcka så det har läckt in vatten. Och det kommer vi att åtgärda via kommunala driftmedel så det går på den vanliga underhållsbudgeten. Det är ganska vanligt den här tiden på året, säger Gert Mörtvik, beställarombud vid Kiruna kommun.

– När kommer man att kunna sova och vistas där igen?

– Det vet jag inte. Men jag vet att vi kommer täcka över den skadade delen och byta ut det tak som är skadat, säger han.

Allergiska symtom hos personal

Enligt kommunen drabbas sju barn som nu får sova på en annan avdelning. När Nordnytt pratar med personal så berättar de att många känner av allergiska symtom och misstänker att det är fuktskador på fler avdelningar. Men kommunen planerar inte att göra några mätningar.

– I dagsläget är det inte bestämt någonting. Det är första gången jag hör någonting om det, säger Gert Mörtvik, beställarombud.

Nya modulerna fuktskadade

Men det är inte bara nattis som har problem. För några av de moduler, som ska ersätta de fuktskadade lokalerna i Raketskolan, har också visat sig ha samma problem – fuktskador.

– Det är förmodligen gamla skador för det ser ut så på bilderna. Men man vill ändå åtgärda det. Det är ju inte så trevligt att gå in i de modulerna när man lämnar en fuktskadad del i skolan. De ska ju vara något så fräscha, säger Gert Mörtvik, beställarombud via Kiruna kommun.

– Vad kommer det kosta för kommunen?

– Inte mer än att det skulle kosta annars. Det är leverantörernas ansvar att leverera torra och fina moduler till oss.

Bedrövat skyddsombud

– Jag blev lite bedrövad för här hade vi ju planerat om att flytta tillbaka. Men nu vet vi inte hur läget blir, säger Raketskolans skyddsombud och lärare, Marita Markusbacka.

Den 12 maj är  det planerat att eleverna ska flytta in i de nya modulerna.

– Som det ser ut nu står det datumet fast, säger Gert Mörtvik, Kiruna kommuns beställarombud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.