Nya lokaler klara efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att hitta nya lokaler för företagen i Pajala efter storbranden i en industrifastighet har pågått intensivt under veckan. Nu det ser ut som att man har lyckas hitta ersättningslokaler.

– Det har gått bra. Dom stora företagen som Laitis och Clifton har ersättningslokaler på gång, säger Jan-Erik Blomqvist ordförande för Företagarna i Pajala.

Det var ett femtontal företag som blev utan lokaler när företagshotellet delvis brann ner till grunden förra veckan. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att hitta ersättningslokaler.

Brand i industrifastighet i Pajala

Clifton Mining som bedrev markarbeten inom gruvområdet i Kaunisvaara och vägarbeten i kommunen har nio anställda i Pajala. Företaget har redan lyckats hitta en ersättningslokal.

Oro att företag sticker

– Vi är mycket nöjda med att Pajala bostäder har hittat en ersättningslokal till oss, säger Håkan Lindvall platschef på Clifton Mining i Pajala.

Oron fanns att företagen packar ihop och lämnar Pajala efter branden samtidigt som gruvan i Kaunisvaara är i malpåse.

– Att vi ska lämna Pajala finns inte på vår karta. Vi väntar på besked vad som händer med gruvan i Kaunisvaara, till dess så har vi vägarbeten som vi arbetar med säger Håkan Lindvall platschef på Clifton Mining i Pajala.

Kvar i Pajala

I dagarna firar Laitis tre års jubileum i Pajala. Företaget bedriver försäljning av reservdelar till bilar och försäljning av gruvindustri utrustning. Branden som tog deras lokal har inte påverkat företagets planer på att bedriva en fortsatt verksamhet i Pajala.

– Jag började direkt efter branden på att jobba för att hitta en ersättningslokal. Nu har vi tre lokaler som vi tittar på, så var blir kvar i Pajala. Nu tar vi nya tag. Tre års jubileet ska genomföras men på en annan plats i samhället, säger Ingela Ylinenpää butikschef på Laitis i Pajala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i industrifastighet i Pajala

Mer i ämnet