Nya regler och funktioner på Fejan

Publicerad

Facebook inför från årsskiftet nya regler och funktioner. Det dröjer dock innan det i Sverige går att köpa produkter direkt från appen eller fininställa vilka annonser du vill ha och vilka du inte vill se.

Säg mig den människa som läst hela drapan med regler och villkor som gäller för Facebook. Alla användare fick nyligen information om att de nu ska bli lättare, både att förstå vad du säger ja till, men också hur du ställer in Facebook för att svara mot dina önskemål. Det ska också bli mer begripligt hur apparna inom Facebooksfären samarbetar. ”Du bestämmer själv” skriver bolaget och om det stämmer visar sig först när användarna säger vad de tycker.

Facebook har fått mycket kritik för att strömmen av annonser ökar. Efter årsskiftet blir det möjligt att välja bort annonser som baserats på apparna som använts eller webbplatser som besökts. På vissa håll i världen kommer det också att bli möjligt att göra fler val under ”annonsinställningar”, men det är oklart när den funktionen kommer till Sverige. Det bör dock påpekas att allmänna annonser alltid kommer att finnas kvar.

Sverige får också vänta på ”buy-knappen” som gör det möjligt att hitta och köpa produkter utan att lämna Facebook.

Fakta: Nyheterna i Facebook

* De nya funktionerna gäller bland annat platsinformation och om du vill dela var du befinner dig, få tips om restauranger med mera.

* Sekretess- och datapolicyn ska bli enklare att hitta och förstå.

* Mer information hur Facebook samkör med Instagram och WhatsApp. ”För att förbättra din upplevelse”, enligt Facebook.

* Dina nuvarande inställningar ändras inte genom uppdateringen.

Källa: Facebook (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.