Olovligt tv-tittande förbjuds

Publicerad

Nu införs straff för olovligt tv-tittande på betal-tv. Det beslutade den svenska riksdagen i går.

Lagändringen innebär att man kan dömas till böter om man tittar på betal-tv via illegala nätverk.

Det har länge varit olagligt och straffbart att driva så kallade cardsharingnätverk i kommersiellt syfte. Gårdagens lagändring riktar sig i första hand till privatpersoner och innebär att det nu även blir straffbart att titta på och nyttja de illegala nätverken. Lagändringen välkomnas av branschorganisationen Nordic Content Protection – STOP. – Det här var en nödvändig åtgärd från regeringens sida. Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder när det gäller cardsharing och lagstiftningen behövde kompletteras. Liknande lagjusteringar har visat sig vara effektfulla i Danmark och Norge. Vi är därför väldigt positiva till att en bred riksdagsmajoritet nu har ställt sig bakom regeringens förslag, säger David Würgler på STOP.

Uppskattningsvis 300 000 svenskar använder sig av cardsharing

Lagförändringen hjälper tv-branschens aktörer att komma tillrätta med den olovliga tillgången till betal tv-sändningar. Ett problem som exempelvis kostar Sveriges hockeyklubbar miljonbelopp varje år. Cardsharing handlar om att hundratals, ibland tusentals, personer i ett nätverk delar på ett enda kort av typen man använder sig av i digital-tv-boxar. Användarna får på så sätt tillgång till en uppsjö av betal tv-kanaler nästintill gratis. 300 000 svenskar använder sig av cardsharing enligt en uppskattning som STOP har gjort.

Hockeyligan: ”Cardsharing kostar årligen klubbarna miljonbelopp”

Gårdagens lagändring innebär att viss privat olovlig hantering av avkodningsutrustning kriminaliseras. Det är numera straffbart att anskaffa och använda avkodningsutrustningen för privat bruk. Det är också straffbart att tillverka, importera, distribuera, sälja, hyra ut eller installera utrustningen. – Problemet med cardsharing är tyvärr särskilt utbrett i hockeystäder och vi uppskattar att klubbarna i SHL årligen går miste om miljonbelopp i uteblivna intäkter från tv-sändningarna, så lagändringen är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Erik Strandmark som är ansvarig för medierättigheter på Svenska Hockeyligan (SHL).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.