Övertorneå satsar på fasta jobb

Publicerad

Äldrevården i Övertorneå har länge brottas med underbemanning och dåliga arbetsvillkor. Men i framtiden ska de boendes behov styra över antalet anställda.

Sammanlagt ytterligare 13 fasta jobb har tillsatts inom äldre- och handikappsomsorgen i Övertorneå.

Att kommunen kan göra satsningen beror på en positiv befolkningskurva i kommunen. Övertorneå har nu en högre inflyttning än utflyttning och det är många som veckopendlar till arbetet. Skatteintäkterna blir högre och det innebär att kommunen kan erbjuda högre lön och fler jobb inom den kommunala verksamheten, som äldre- och handikappsomsorgen.

– När jag tog över förvaltningen hade vi ett politiskt beslut att utöka bemanningen. Nu har vi realiserat hela projektet, säger socialchefen Mehmed Hasanbegovic.

Vikarier får fasta jobb

Det är framförallt anställda som tidigare varit vikarier som nu får en tryggare framtid. Sysselsättningsgraden har ökat och delade turer har nästan försvunnit. Annika Jakobsson Malmström, ordförande för fackföreningen Kommunal i Övertorneå ser det som ett steg i rätt riktning.

– Vi hade väl önskat att det skulle vara några fler tjänster men det är i alla fall en början. Det har varit väldigt underbemannat och funnits arbetsmiljöproblem. Men här på Särkivaaragården har arbetsmiljöverket nu gjort en uppföljning och det är nöjda med resultatet, säger hon.

Ingegerd Sahvilahti är undersköterska och har arbetat inom omsorgen i Övertorneå i 33 år. Hon ser en klar skillnad den senaste tiden, både för de anställda och de boende.

– Det här har vi önskat i så många år. Jag tror säkert att våra boende också kände att vi var stressade. Man ser att de mår bättre när man har tid att bara vara med dem, säger Ingegerd Sahvilahti.

Undersköterskan Netasha Sjöberg upplever även hon klara förbättringar.

– Nu kan vi aktivera dem, det har vi inte hunnit tidigare. Vi kan gå och basta, baka, spela kort, läsa en bok eller ta promenader. Innan har man knappt hunnit klippa deras naglar och man har haft dåligt samvete när man farit hem, det är roligare nu. Nu har man ett leende på läpparna, säger Netasha Sjöberg.

Hon är en av dem som nu blivit tillsvidareanställd efter att ha jobbat som vikarie i över två och ett halvt år.  

– Det känns jätteroligt, en trygghet. När man är timvikarie vet man inte alltid om man har jobb.

Erbjuder morot

Övertorneå har haft problem med att vårdpersonal lämnar kommunen efterom de inte har erbjudits full sysselsättning. Men det hoppas kommunen nu kunna ändra på. En åtgärd för framtiden är en satsning på utbildning. Gymnasiskolan i Övertorneå har i höst startat vård- och omsorgsprogrammet och kommunen erbjuder en morot för dem som söker sig till utbildningen.

– Vi har gått ut och lovat att de som går utbildningen ska ha klart med sommarjobb och anställning efter utbildningen. Vi ser ett behov i framtiden och vi kommer få svårt att hitta kvalificerad arbetskraft och de äldre ska få det de behöver, säger Mehmed Hasanbegovic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.