Pajala måste locka pendlarna att flytta till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som utflyttningen stannat av och arbetslösheten är rekordlåg i Pajala är det många som väljer att pendla till kommunen. Frågan är hur den blomstrande kommunen ska fortsätta att växa ytterligare?

Den 18 oktober 2013 skrevs Pajalas nya framtid på allvar.  Det var dags att avlossa den första malmsalvan och börja prata om utveckling istället för avveckling. Något man inte gjort på många år.

– Nu finns det en framtidstro och en utveckling i den här stan. Det här känns kanonbra. Det sade kommunalrådet Kurt Wennberg(S) den aktuella dagen.

Val 2014 i Norrbotten

Valde att flytta

Trots att gruvbolaget Northland befinner sig mitt i en ekonomisk kris så har gruvan skapat ett nytt Pajala. Till exempel har Pajala, tillsammans med Vaxholm, landets lägsta öppna arbetslöshet bland ungdomar.

Nu har den tidigare flytttrenden som plågat kommunen sedan 70-talet  vänt. En av dem som har flyttat till Pajala är 25-åriga Julia Ängstål. Hon fick ett jobb i gruvan i januari 2013. Efter att ha pendlat i åtta månader från Luleå valde hon att packa väskan och flytta.

– Ja, det var väl mest på grund av kärleken. Och jag kan ju alltid flytta tillbaka. Jag är ju inte fast här, säger hon.

Vad tror du att kommunen ska satsa på för att göra Pajala mer attraktivt?

– Göra saker för ungdomarna är prio ett. Barn och ungdomarna. De är ju ändå framtiden, säger hon.

Många pendlar

Men alla gör inte som Julia Ängstål utan väljer att pendla till kommunen. I dag räknar Northland med att 43 % av deras 253 tillsvidareanställda hör till kategorin ”fly in – fly out”. Alltså personer som jobbar i en kommun men bor och betalar skatt i en annan. Så frågan är vad kommunen ska satsa på för att göra Pajala attraktivt?

Socialdemokraterna, som har egen majoritet i Pajala, säger att de har gjort sitt bästa för att de som pendalar ska välja att flytta till kommunen. För att göra Pajala mer attraktivt vill de satsa på att industrialisera Pajala ännu mer.

– Och framförallt de entreprenörer vi har inom kommunen. Få dem att växa och känna av att man inte har alla ägg i en korg och att allt är mot gruvan. Där kommer det in en jätteutmaning från kommunen att hjälpa till där också, säger Harry Rantakyrö(S), kommunalrådskandidat.

Moderaterna anser att de inte kan göra så mycket för att minska pendlandet eftersom socialdemokraterna har egen majoritet i kommunen. Moderaterna vill bygga en mötesplats där badhus, gym, kultur och bibliotek samlas.

– I Pajala har vi ingenstans att ta vägen under kvällar och helger. Det finns ingen naturlig mötesplats i centrala Pajala. Och det är faktiskt ett bekymmer. Speciellt när vi får in nyinflyttade som kommer hit och inte har den sociala kontakten, säger kommunalrådskandidaten Roger Tuomas (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet