Pajalagruvan anmäls för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

I december gick Pajalagruvan i konkurs. Nu kommer nästa bakslag för ägarna Northland Resources. Länsstyrelsen i Norrbotten anmäler gruvbolaget till en miljöåklagare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Länsstyrelsen i Norrbotten skickar nu in två åtalsanmälningar mot bolaget Northland Resources.

Dels misstänks bolaget för att ha skadat en skyddsvärd myr, genom att torrlägga delar av den, och dels för att ha byggt en del av verksamheten utanför tillåtet område.

Northland konkurs

Sänkte grundvattennivån

Grundvattennivån i den skyddsvärda blötmyren har sjunkit långt mer än förväntat. Företaget trodde först att vattennivån skulle sänkas några decimeter när vatten från myren läckte in i gruvområdet.

Men den senaste kontrollen visar att grundvattnet sjunkit med hela 16 meter, säger Andreas Lind, näringslivschef på Länsstyrelsen till ekot.

Enligt konkursförvaltaren Hans Andersson saknar företaget underskrifter för att få rätt att använda en del av marken, som tillhör flera privatpersoner. Han tror dock inte att markfrågan kan ses som ett miljöbrott eller påverka försäljningen av gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet