Pappan mördades – hemförsäkringen gäller inte

Uppdaterad
Publicerad

Hemförsäkringen ersätter inte en person som drabbas av en skada, om den som tillfogat skadan också ingår i försäkringen. Anna-Maria Jacobssons har drabbats hårt av försäkringsbolagens regler.

Anna-Maria Jacobsons pappa mördades i maj i Haparanda. Hon var, tillsammans med sin dåvarande sambo, på besök hos pappan och en natt var det något som väckte henne.

– Jag ser att pappas sovrumsdörr är stängd och den är ju aldrig stängd. Innan jag hinner lägga handen på handtaget dyker mitt ex upp och säger att pappa ligger och sover och att han är sur för att de bråkat och så har han pappas morgonrock på sig, berättar Anna-Maria Jacobsson.

Så småningom lyckades hon ta sig in i pappans sovrum där hon hittade honom död. Hon tvingades vänta kvar i bostaden tillsammans med gärningsmannen innan polisen kom.

– Jag väntade i femtio minuter, en timme. Man kände sig inte trygg även om man hade SOS i telefonen hela tiden.

Ingen ersättning

Med sin pappa mördad och en hel familjs liv slaget i spillror kom nästa chock. Anna-Maria Jacobson får beskedet att hon inte får ersättning för psyksikt lidande eller ekonomisk förlust i samband med mordet. Hennes hemförsäkring täcker inte detta eftersom gärningsmannen också omfattades av försäkringen.

– Jag hade en semesterkassa på 30 000 kronor och i och med att jag hade allt i lägenheten och den var en brottsplats var jag tvungen att köpa allt nytt. Jag hade inga kläder, ingenting. Det togs i beslag av polisen, säger hon.

Dessutom drog hon också på sig kostnader för psykolog- och läkarbesök, samt kostnader för mediciner. 

Hot utifrån

Svensk Försäkring är branschorgan för försäkringsbolagen i Sverige. Där kommenterar man Anna-Maria Jacobsons belägenhet så här:

– Det är förstås en fruktansvärd situation men principen är den samma. Överfallsskyddet är tänkt för ett utifrån kommande angrepp och gäller inte om våldet tillfogats av någon som omfattas av försäkringen, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring.

Nästan alla

De flesta bolag har det här undantaget i sina hemförsäkringar, säger Johan Lundström på Svensk Försäkring. När det gäller skadeförsäkring, som i det är fråga om i det här fallet, har dom fem största försäkringsbolagen tillsammans över 80 procent av marknaden. Samtliga av de fem bolagen har det här undantaget i sina villkor. Och Anna-Maria Jacobson är inte ensam om att få nej. En stor grupp som drabbas på liknande sätt är kvinnor som misshandlas av sina män.

– Försäkringen diskriminerar misshandlade kvinnor, säger Eva Engman som är ordförande för kvinnojourerna i Norrbotten.

Tvärt om menar Johan Lundström, chefsjurist Svensk Försäkring:

– Försäkringen talar om alla i ett hushåll, så den är fullständigt könsneutral.

Karin Svensson är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, ROKS. Hon menar att bolagen måste ta ett samhällsansvar.

– Det blir ju kvinnan som får ta konsekvensen av nåt som mannen är ansvarig för. .

Enda hjälpen

Tillbaka till Anna-Maria Jacobsson som efter mordet på sin pappa lider av posttraumatiskt stresssyndrom och går på behandling hos psykolog.

– Förutom hjälp från närstående och vänner så är det bara psykologen som varit till hjälp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.