Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Pappor borde ta ut föräldradagar”

Publicerad

Papporna i Norrbotten ligger över genomsnittet på att ta ut föräldraledighet. Bäst är dock papporna i grannlänet Västerbotten.

Under förra året tog männen i Sverige ut 24, 8 procent av föräldrardagarna. I Norrbotten tog männen ut 25,4 procent av dagarna och ligger därmed en bit över riksgenomsnittet. Papporna i grannlänet Västerbotten är dock vassast. De tog ut drygt 28 procent av föräldradagarna.

Det här visar siffror från TCO.

– TCO välkomnar att regeringen vill öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen och vi hoppas att förslaget får ett brett stöd i riksdagen. Det skulle leda till att fler pappor i Norrbotten tar ut en längre föräldraledighet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

I länet svarade papporna i Luleå för flest uttagna dagar med drygt 28 procent. I Jokkmokk som ligger i botten i länet tog männen bara ut 18,8 procent av föräldraledigheten.

TCO anser att det ojämna uttaget i Norrbotten är dåligt för relationen mellan pappor och barn och dessutom missgynnas kvinnor som halkar efter i lön och utveckling på jobbet när de tar ett större ansvar hemma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.