Huggormsommar – fler hundar bitna

Uppdaterad
Publicerad

Fler ormbitna hundar än vanligt har kommit in till djursjukhuset i Gammelstad i sommar.

Det var vid en promenad med husse för en knapp månad sedan som Peppe blev ormbiten i mungipan. Krister och Eva Sköld som är Peppes matte och husse åkte in på Djursjukhuset i Gammelstad med Peppe på en gång. Och det är viktigt att agera fort:

– Helst ska hunden röra sig så lite som möjligt så har man en hund man kan bära ska man bära in den i bilen, ringa veterinären och åka in på en gång, säger Karin Sandström, veterinär på Djursjukhuset i Gammelstad.

– Den vanligaste skadan är påverkan på lever, njurar och hjärta, Sedan kan hunden också få blodbrist eftersom de röda blodkropparna faller sönder på grund av giftet. Det finns serum att tillgå men det är dyrt så det ger vi bara till de mest skadade hundarna, annars är det dropp, vila, och kontroll som gäller, berättar Karin Sandström.

Och motsatt vad man kan tro så är ett bett i tassen ofta farligare än i nosen eftersom hunden då ofta går eller springer att tag innan man märker det och cirkulationen i benen är bättre än i nosen.

Många har förlitat sig på kortisontabletter, som man kan få utskrivna, men det enda som gäller är att åka in till veterinär. Kortisonet fungerar smärtstillande och dämpar inflammationen till en viss del men är på inget sätt en livräddare för hunden, berättar Karin Sandström.

När vi träffar Peppe är han på återbesök för blodprov och kontroll och det ser bra ut med honom nu men förra gången han var här var det riktigt allvarligt.

-Han blev biten på torsdag och på fredag var han så dålig att de ringde från Djursjukhuset och frågade om de kunde ge honom serum. Så blev det och efter några dagar piggnade han till och kunde åka hem, berättar Peppes matte Eva Sköld.

-Naturligtvis kommer man ju att tänka extra på det här med ormar nu men Peppe är van att springa fritt så det måste han få göra i fortsättningen också, säger Eva Sköld.

Läs mer om hur man ska agera om hunden blivit ormbiten på UDS, Universitetssjukhuset vid SLU:s hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.