Piteåbo tog hand om de omkomna svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Texwall från Piteå var en av åtta begravningsentreprenörer som staten skickade ner till Thailand efter tsunamikatastrofen för tio år sedan.

– Jag har jobbat 37 år i det här yrket och sett det mesta men aldrig mött något så hemskt. Jag fick för det första se hur naturens krafter kan åstadkomma skador på ett sätt som aldrig sker hemma i Sverige. Vi kan ha översvämningar och någon stuga ryker men inte som det var i Thailand. Och så var det alla  uppsamlingsplatser där kroppar låg, säger Kenneth Texwall.

Krävande arbete

Dödssiffrorna steg till 226.000 personer och av dem var 543 svenskar och 13 av dem var hemmahörande i Norrbotten.

Kenneth Texwall var med och identifierade flera av de svenskar som omkom.

– Tillsammans med rättsodonotologer fick vi göra en slutidentifiering av de avlidna där personal på anläggningen fick vrida och vända på kroppen så vi kunde göra kontroller av personliga ting. Till exempel människors bälten, tatueringar, smycken som tillägg till DNA och tandstatus. Det var förstås jätteviktigt, säger Kenneth Texwall.

Hemsändningsceremonier

Men Kenneth Texwall och de andra begravningsentreprenörerna såg utifrån sin yrkesprofession också annat som var viktigt. De ville bygga upp en värdig minnesceremoniplats.

Den placerades mellan Phukets flygplats och havet.

– Vi hade hemsändningsceremonier en till två gånger i veckan där kistorna ställdes upp på bockar och draperades med svenska flaggan. På plats fanns en präst och vi spelade och sjöng psalmen ”Var inte rädd”, berättar Kenneth Texwall.

Det har nu gått tio år sedan Tsunamikatastrofen  – men till och med detaljerna lever i hans minne:

-  Jag minns alla detaljer som om det var igår. Lukten och det jag såg. Allt är ett enda bestående minne, säger Kenneth Texwall som tillbringade totalt 80 dagar med att vara med och hjälpa till efter tsunamin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.