Foto: Privat

Pitebor ska agera mänskliga sköldar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen beslutade Nätverket för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken att resa till Finland för att agera mänskliga sköldar mot ett vägbygge till det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki.

Föreningens lokalavdelning i Piteå höll möte under lördagen och fattade flera beslut om aktioner mot Fennovoimas planerade kärnkraftverk i finska Pyhäjoki, 15 mil från svenska kusten. Bland annat ska de arbeta för att stärka de lokala kärnkraftsmotståndarna på finska sidan.

I slutet av november kommer aktivister från nätverket att åka till Pyhäjoki för att bilda en mänsklig kedja med stearinljus, det för att försöka stoppa ett planerat vägbygge till kärnkraftsverket.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

– Vi hade en representant från finska sidan med via videolänk och hon uppskattar vårt stöd, de behöver all hjälp de kan få, säger Per Holmqvist, kontaktperson för nätverket i Piteå.

13 000 namnunderskrifter

Nätverket beslutade också att resa till Helsingfors för att lämna över 13 000 namnunderskrifter mot kärnkraftsprojektet till den finska regeringen.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att förhala processen. Vi ska också försöka påverka SSAB att sälja sitt aktieinnehav i Fennovoima, säger Per Holmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet