Planen för Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingsplanen för Kiruna nya stadskärna klubbades på tisdagen av kommunfullmäktige.

Om fem år ska ett nytt centrum stå klart.

Utvecklingsplanen visar vad nya Kirunas stadskärna ska innehålla. Det blir ett nytt  handelscentrum, stadshus, stadshotell, sjukhus, gymnasieskola och 3000 bostäder.

Kiruna flyttar

– Vi har inte detaljplanen färdig ännu men nu har vi en plan på hur det ska se ut så att vi kan börja diskutera med investerare som ska börja bygga så det är en jätte bra plan säger kommunalrådet Kristina Zakrisson, Socialdemokraterna.

”Avvecklingsplan”

Miljöpartiet kom med invändningar och menar att det är en avvecklingsplan och inte en utvecklingsplan av Kiruna.

– Vår grund inställning till det som man kallar för stadsflytten, vi kallar det för stadsrivning, är att vi tror att det är fullt möjligt att bedriva gruvverksamhet i Kiruna och behålla nuvarande centrum säger Timo Vilgats, Miljöpartiet.

Centerpartiet ställde frågan vem ska betala samhällsomvandlingen i slutändan?

– Det är inte rimligt att man skickar miljarder från Kiruna  varje år och så vältrar man över kostnader på Kirunaborna. En tre rummare kommer att kosta 5000 kronor mer i månaden det är inte rimlig det måste hanteras på ett annat sätt det måste vara nyckel mot nyckel då får man en stadsomvandling säger Gunnar Selberg, Centerpartiet.

Arbetet kan börja

Men beslut togs i kommunfullmäktige för en utvecklingsplan för Kirunas nya stadskärna som innebär att arbetet med att flytta dagens centrum till Tuollavaaras industriområde  kan börja. Fastighetsägarna i dagens centrum måste ge besked på måndag nästa vecka om de vill vara bland de första med och flytta till det nya centrum.

– Det känns väldigt svårt att ge ett besked för jag har ingen som helst aningen om spelreglerna, vi har ingen aningen om när vi kommer att få vårt nuvarande bestånd inlöst här i centrum säger Magnus Bäcktorp fastighetsägare i Kiruna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet