Polisen uppmanar till korrekt vapenhantering

Publicerad

Polisen uppmanar nu alla jägare att hantera sina vapen korrekt, för att undvika olyckor.

-Jag kan inte nog betona vikten av att ha sina vapen oladdade under alla motortransporter. Min rekommendation är att man endast laddar sitt vapen när man sitter på pass, säger Lars Lundman, faunasamordnare vid Polismyndigheten i Norrbotten.

Polisen i Norrbotten har genomfört ett antal jaktkontroller under måndagsmorgonen. Två jägare rapporterades då för att de hade patroner i vapnet under transport, ett brott mot vapenlagstiftningen.

-Ungdomar som nyligen har tagit sin jägarexamen är i det här fallet goda föredömen för sina äldre jägarkollegor. Var noga med hanteringen, riskera inte att något händer på grund av slarv. säger Lars Lundman.

Lars Lundman vill även påminna om att inget vilt får jagas med hjälp av fordon. Detta brott mot jaktlagstiftningen och vapenlagstiftningen kan leda till vapenåterkallelse i fem år.

Det skriver Polismyndigheten i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.