Porjus – rädsla för asylsökanden

Publicerad

Samhället Porjus är ett exempel på en liten ort som har ett relativt högt antal asylsökanden. Nu finns en oro att det blir för många.

Porjus är ett litet kraftverkssamhälle mitt emellan Gällivare och Jokkmokk. I byn bor drygt 300 invånare och sedan i somras också  ett 70-tal asylsökande.

I somras öppnade en företagare ett flyktingboende i det gamla hotellet i Porjus, och nu har företagaren begärt att också få göra om vattenfalls gamla lokaler till lägenheter. Mot detta har boende i samhället reagerat.

Protestlista

En protestlista har lämnats in till kommunen. Enligt SR Norrbotten har fler än 200 undertecknat listan som lämnats till samhällsbyggnadsnämnden. Orsaken till protesterna är oron för att företagaren ska upplåta bostäderna till asylsökanden.

– Jag tycker att man ska informera innan det kommer flyktingar till en ort säger Margot Andreassen- Thurström, boende i Porjus.

Det är lagen om offentligupphandling som är orsaken till att migrationsverket inte kan informera kommunerna om det är någon som vill etablera flyktingboende i en kommun.

Lagen innebär även att, kommunerna inte kan bestämma om eller var privata företag planerar att etablera flyktingboenden och det innebär att kommunerna inte kan säga nej till en entreprenör som vill öppna ett flyktingboende .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.