Premiärdag för ett arktiskt flyg

Uppdaterad
Publicerad

I dag lyfte flyget mellan de tre arktiska städerna Uleåborg-Luleå och Tromsö för första gången.

Flyget bekostas av skattepengar från Norrbottens läns landsting, Tromsö fylkeskommun och Uleåborgs stad. Fem år har finansiärerna på sig att visa lönsamhet för Arctic Airlink.

Det är Norrbottens Handelskammare som är huvudägare för bolaget Arctic Airlink. Försöket kostar sammanlagt 75 miljoner kronor för de offentliga finansiärerna från de tre länen i Finland, Norge och Sverige. I Norrbotten har projektet fått skarp kritik från landstingets opposition. Centerpartiet, Folkpartiet och Sjukvårspartiet menar att landstinget inte ska bekosta kommunikationer utan pengarna ska satsas på vården i stället.

– Landstingets uppdrag är också att utveckla näringslivet i regionen och den här flygförbindelsen tror vi gör det. I landstingets budget är dessutom de 26 miljoner kronor som vi satsar inte någon stor summa pengar,    försvarar sig det nytillträdda landstingsrådet Maria Stenberg (S).      

Tredje försöket

Det här är tredje gången som man försöker få igång en flygförbindelse i öst-västlig riktning på Nordkalotten. De tidigare försöken har inte varit lönsamma och har lagts ner.

Skillnaden till de tidigare flyglinjerna är att Arctic Airlink trafikeras med litet större plan och fler gånger per vecka.

– Vi har gjort ordentliga marknadsundersökningar den här gången och vi tror att det finns underlag för den här arktiska flygförbindelsen, säger Ivar B Prestbakmo, fylkesråd i Trömsö fylkeskommun, den regionala förvaltningen i Trömsö län.

Främst affärsflyg

Finansiärerna räknar med att det är främst affärsresenärer, tjänstemän och universitetsfolk som flyger mellan de tre städerna. Men det fanns också några privatpersoner med i premiärflyget.

– Jag ska hälsa på min son som bor på en ö utanför Tromsö, berättar Tyyne Moilanen från Uleåborg. Flyget möjliggjorde ett besök som jag inte annars kunde ha gjort så jag är nöjd, säger hon.

Anders Harnemo är reklamföretagare från Luleå och söker nya affärsmöjligheter i Tromsö.

– Det är roligt att flyga västerut i stället för att söka expansionsmöjligheter söderut, berättar han till Nordnytt.

Nya rekryteringsmöjligheter

Tromsö fylkeskommun har gått in med pengar för att bland annat underlätta rekryteringar till vården och oljeindustrin.

– Vi värvar folk både från Uleåborgs län och Norrbotten och med flyget blir det lättare, säger Ivar B Prestbakmo, fylkesråd.

Planet till Trömsö var fullt men tillbaka österut var det bara en handfull resenärer. Inte en enda norrman steg ombord på planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.