Projekt om konstens utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Hur såg konstlivet i Norrbotten ut innan kulturförvaltningar och statliga kulturpengar fanns? Och vad hände1974 efter den dåvarande regeringens kulturutredning. Ja, det ville man ta reda på och startade projektet Northern Beauty.

Northern Beauty är ett projekt, en bok, utställningar runt om i Barentsområdet. Ett sätt att utforska hur konsten utvecklats i de nordligaste delarna av de medverkande länderna.

För den svenska delen står bland annat konstnären Bertil Sundstedt, som också skrivit den svenska delen av boken om projektet.

-Det är för att belysa det som har hänt. Vi tar så lätt konstlivet som det är idag för givet. Det har ju en förhistoria, säger Bertil när vi möter honom på Kulturens Hus i Luleå.

Fram till mitten av 1970-talet var det i stort sett bara ideella krafter som stod för konstlivet i Norrbotten och då fick konstnärerna till stor del ta saker i egna händer. Bertil berättar om hur man till exempel målade om lokaler för att ställa ut och sedan fick använda julgransbelysning för att ljussätta utställningen i brist på lokaler och medel.

1974 gjordes en stor kulturutredning:

”Den nationella kulturpolitiken ska, med utgångspunkt i demokrati och yttrandefrihet, bidra till samhällets utveckling genom att främja öppna gemenskaper och arenor som är tillgängliga för var och en. Den ska möjliggöra kommunikation mellan olika individer och grupper, skapa förutsättningar för kulturupplevelser och bildning samt verka för att alla ges möjlighet att fritt utveckla sina skapande förmågor.”

(Ur Kulturutredningen 1974)

Kulturförvaltningar inrättades och pengar sköts till. Någonting som förändrade konstvärlden och konstkartan.

-Tidigare var man som konstnär tvungen att åka till Stockholm för att debutera. Nu kunde man plötsligt leva och verka på sin hemort, säger Bertil.-Det här innebar att fler också blev konstintresserade. Nu hade man plötsligt en relation till konstnärerna på den egna orten, säger Bertil.

Med de nya möjligheterna behövde man inte längre åka till Stockholm för att få genomslag som konstnär – utan kunde verka från sin hemort:

Projektet som helhet rör hela Barentsområdet å Bertil som själv är Norrbottenskonstnär och som växt upp i Boden å sett utvecklingen – har skrivit den svenska delen i boken om hela projektet.

Här kan du läsa mer om projektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.