Protest mot mjölkpriset

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlades 60 mjölkbönder på Norrmejerier i Luleå för att komma på en alternativ lösning istället för sänkningen på 30 öre kilot.

En sänkning som bönderna själva menar skulle slå hårt.

– Den sänker vår lönsamhet drastiskt och många av oss har helt enkelt inte råd, säger Carin Kerttu som är ordförande för östra Norrbottens kretsråd av Norrmejerier.

Norrmejerier ägs av mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. De 60 medlemmarna som samlades på Norrmejerier i Luleå i dag lämnade över flera förslag på vad som kan göras istället för att sänka priset till bönder med 30 öre kilot.

– Vi har resonerat om allt från marknadsföring till besparingar inom mejeriet och ställt krav på styrelsen, säger Carin Kerttu.

Överproduktion

Det är den stora överproduktion av mjölk i Europa och sanktionerna mot Ryssland som kraftigt påverkat marknaden. Med det i åtanke tror Norrmejerier att en prissänkning till bönderna är svårt att komma undan.

– Det är bekymmersamt och vi vill inte sänka men vi måste också följa marknaden, säger Ulla Bergström som själv är bonde och sitter i Norrmejeriers styrelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.