Publiken följer pjäsen via mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Teaterpjäsen om den samiske nationalscen Nils-Aslak Valkeapää spelas på samiska och finska. Men publiken kan ändå följa med i handlingen – via sina mobiltelefoner.

Pjäsen heter Áillohas – solens son, och är en hyllning till samernas nationalpoet, Nils-Aslak Valkeapää, när han som en ung same gestaltar naturen genom poesi, konst och musik.

Det är andra delen i en trilogi som har skrivits och regisserats av Ari-Pekka Lahti.

Publiken tittar ner i mobilen

Föreställningen sätts upp av Beaivvá sámi Nasnálateáhter, Finlands Nationalteater och Ruska ensemble i samarbete med Riksteatern. Språket är finska och samiska.

Men även den svenskspråkiga publiken kan följa med tack vare Riksteaterns satsning på appen Rikstext. Publiken får på det sättet pjäsen textad i sina mobiler.

– Vi har utvecklat appen under tre-fyra år och använder den när vi har gästspel som till exempel nu från Finland. Det är ett sätt tillgängliggöra föreställningen på fler språk, säger Ann-Catrin Fröjdö, projektledare vid Riksteatern.

”Ser lite konstigt ut”

Hur reagerar då skådespelarna när stora delar av publiken sitter och tittar ner i sina mobiler?

– Det ser lite konstigt ut och i början kan man tänka att de som inte sitter med sin app tror att det är något annat som händer. Nu tror jag att publiken har börjat vänja sig vid att det är okej att titta upp och ner i mobilen, säger Ann-Catrin Fröjdö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.