Queerbussen stoppar fördomar

Uppdaterad
Publicerad

En speciell gul Queerbuss turnerar just nu i Sverige. Målet är att skapa uppmärksamhet för frågor som handlar om homosexuella, bisexuella, trans -och queerpersoner i höstens valrörelse.

Det är organisationen Cinema Queer International Filmfestival som står bakom turnén som startade på Gotland under Almedalsveckan och avslutas nu på torsdag i Kiruna.

I Luleå visade man idag kortfilmer för barn och föräldrar. Filmerna ifrågasätter de stereotypa könsnormerna.

En handfull föräldrar lockades till bussen under lunchtid i Luleå.

– Det är svårt med uppfostran av sitt barn, säger Nadia Hussein, en av föräldrarna. Man förmedlar mycket attityder utan att vara medveten om det, säger hon.

– Det är viktigt att uppmärksamma HBTQ-frågorna och ifrågasätta rådande normer, säger Gustav Melvin. HBTQ-grupperna är fortfarande marginaliserade i Sverige och det är få partier som aktivt kämpar för dessa gruppers rättigheter fortsätter han.

Melissa Lindgren är en av projektledarna i Queerbussen. För henne är det viktigaste att skapa uppmärksamhet för transpersoners rättigheter och asylrätt för HBTQ-personer i höstens valrörelse.

– Fortfarande omfattas inte transpersoner av antidiskrimineringslagen i Sverige och det är skandal. Vi försöker också jobba för att transpersoner som tidigare tvångssteriliserats ska få ersättning för detta, förklarar hon.

Och vad är då ””queer”  för någonting?

-Det är ett begrepp för HBTQ-personer och andra som inte vill definiera sig efter de binära könsnormerna. Men man kan också se det som en social och politisk rörelse och det är den vi tillhör framför allt säger projektledaren Melissa Lindgren från Queerbussen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.