Rädda att förlora butiken

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiken i Lannavaara har gått back de senaste åren trots att man försökt kraftsamla byn för att rädda affären. Nu är personalen rädd för att man kanske måste lägga ner den 65 år gamla butiken redan nästa år.

Det är en av Sveriges nordligaste butiker. Och kanske minsta. Här känner alla varandra och knappt innan folk har hunnit stiga ur sina bilar ropar butikschefen Signhild Nilsson till dem:

– Nordnytt är här!

Butiken har funnits i drygt 65 år och fungerar också som post och apoteks-ombud. Men det var ett bra tag sedan butiken hade sina glansdagar. De två senaste åren har det gått extra trögt och i år räknar man med att gå back med 200 000.

– De gamla som fanns tidigare är borta och de kom alltid och handlade här. De yngre jobbar på andra ställen och handlar där. Man kanske inte kan klandra dem för det heller. Men man ska komma ihåg att det inte är COOP Malmfälten som stänger butiken och inte kommunen. Utan vi själva, säger butikschefen Signhild Nilsson.

I Lannavaara bor runt hundra personer. Räknar man in byarna runt omkring som Nedre och Övre Soppero handlar det om närmare 500.

Stänger butiken måste man åka sex mil enkel väg för en liter mjölk men ävens byns sociala mittpunkt försvinner.

– Jag är ju ensam hemma och åker hit och träffar folk, säger Göte Pettersson som bott i Lannavaara i 77 år.

Att livsmedelsaffärer på glesbygden måste slå igen är inget nytt. Bara i Norrbotten fanns det för åtta år sen 331 butiker, men i dag finns bara drygt 40 % kvar. I Lannavaara har man arrangerat möten med byborna för att försöka rädda butiken. Men ingenting har hjälpt. Som ett sista försök ska man nu utöka öppettiderna. Men personalen tror ändå att risken är stor att dörrarna stängs för gott nästa år.

– Man har hela tiden i bakhuvudet ”får se hur länge vi blir kvar?”. Vi vet att när det väl tas beslut kan det tas snabbt, säger Signhild Nilsson, butikschef.

– Vi har inte haft den diskussionen ännu så jag vill inte spekulera i om det blir nästa år, 2016 eller nåt annat år. Men det var många år sedan det gick bra. Mycket beror på att konkurrensen med Kiruna ökar när det finns fler butiker där och att det går billiga bussar dit. Det är verkligen synd för Lannavaara och hela Kiruna om butiken måste stänga, säger Peter Fjällborg, VD på Coop Malmfälten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.