Ras ska bort ur svensk lagstiftning

Publicerad

Regeringen vill utmönstra begreppet ras helt och hållet ur svensk lagstiftning.

Regeringen tillsatte på torsdagen en utredning under ledning av chefsrådman Erica Hemtke.

-Jag har länge velat ta bort begreppet ras, därför att det bygger på idén att det finns olika raser och det riskerar att sprida fördomar, säger integrationsminister Erik Ullenhag till TT.

Andra länder, som Finland och Österrike, har redan utmönstrat begreppet.

Ökat skydd för transpersoner

Även bland antirasister finns det de som vill använda begreppet. Man beskriver människor som drabbas av rasism som rasifierade. Ullenhag tycker att det är olyckligt.

-Jag delar inte det grupptänkande som ligger bakom rasifieringsdebatten. Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet och rasism är att se människor som människor, inte att säga att man har vissa egenskaper bara för att man tillhör en viss grupp, säger han.

Utredaren ska också utreda skärpt straffrättsligt skydd för transpersoner. Bland annat ska hon se om transpersoner ska omfattas av reglerna om hets mot folkgrupp.

Båda uppdragen ska redovisas senast den 7 december 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.