Foto: TT

Regeringen lägger fram jobbförslag

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett paradigmskifte, säger statsminister Stefan Löfven när han lägger fram regeringens förslag och säger att den ska kännetecknas av utbildning, innovation och investeringar.

-Vi presenterar det första steget i regeringens stora jobbsatsning som ska ge EU:s lägsta arbetslöshet.

-Marschen mot en mycket lägre arbetslöshet börjar, säger Löfven och säger också att myndigheterna ska sluta jaga arbetslösa.

Enligt regeringens pressmeddelande innebär paketet satsningar på 7,7 miljarder 2015 och 12 miljarder 2016. Bland det nya, som statsministern beskriver det, är en exportsatsning på 80 miljoner per år.

Nytt kunskapslyft

Paketet i stort är indelat i tre delar, en handlar om investeringar i infrastruktur och bostäder, en om mer aktiv näringspolitik som ska ge ökad efterfrågan på arbetskraft samt satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning.

-Vi behöver ett nytt kunskapslyft, helt enkelt, säger Stefan Löfven.

I utbildningsförslagen ingår också utbildningskontrakt för unga och traineejobben. För traineejobben föreslås närmare en halv miljard kronor 2015 och för 2016 1,24 miljarder.

-Planen är att drygt 3 200 traineejobb finns i välfärden nästa år, säger vice statsminister och klimat-och miljöministern Åsa Romson (MP).

Stefan Löfven beskriver regeringens paket som ett ”rejält steg” framåt vad gäller jobbpolitiken.

Fas 3 ska avvecklas

Han får frågan om varför målet för traineejobben nu bara är 3 200 platser under nästa år och 9 000 2016, samtidigt som S under valrörelsen lovade 32 000 platser på sikt. Han säger att man måste börja någonstans och att antalet ska upp så fort som möjligt.

-Det är en infasning för alla åtgärderna, som extratjänsterna också. Vi kan inte komma upp i 100 procent direkt, säger han.

TT: Kommer ni att klara att uppfylla 90-dagarsgarantin för unga under mandatperioden?

-Ja, vi har sagt under mandatperioden och det är absolut det som gäller.

TT: När kommer fas 3 att vara avvecklat?

-Det ska också ske under mandatperioden, säger Löfven och Åsa Romson säger att det snabbt måste fram alternativ till fas 3 och att det inte handlar om att ”kasta ut folk i ingenting”.

Oklart om antalet nya jobb

Utöver uppskattningar om antal traineejobb och extratjänster som kan bli följden av regeringens förslag hävdar både statsministern och vice statsministern att det är svårt att ange siffror för hur många jobb de olika förslagen kan ge.

-Vi är väldigt skeptiska till alla dem som tidigare uttalat att exakt så här många jobb ger det, så fungerar inte arbetsmarknaden. Men däremot vet vi att om vi satsar på investeringar i järnväg och bostäder så ger det jobb, säger Löfven.

Åsa Romson säger också att hon är skeptisk till att regeringen skulle göra beräkningar av jobbeffekter, men forskare och andra får så klart göra det.

-Men vi vet att aktiv näringspolitik och investeringar ger jobb i Sverige, mer säkert än en allmän skattesänkarpolitik, säger hon.

Oppositionen kritiserar

Moderaterna och Folkpartiet är inte imponerade av regeringens jobbpaket.

-Det var inte många nya jobb som Löfven och Romson presenterade i dag. Visst finns det 400 miljoner kronor till företagen, men det väger lätt mot att det samtidigt höjs skatter på arbete med sammanlagt 25 miljarder. Det är 50 gånger så mycket och det skulle slå hårt mot jobb och tillväxt, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

Folkpartiledaren Jan Björklund har inget emot satsningar på fler utbildningsplatser och infrastruktur, men är kritisk mot vad han kallar ”ams-åtgärder”, det vill säga traineejobb och extratjänster.

-Att höja skatten på riktiga jobb i företag och i välfärdssektorn för att finansiera nya låtsasjobb som man inrättar, det är fel tänkt. Det här kommer inte att leda till fler jobb. Tvärtom. Högre skatter på jobb leder till färre jobb, säger han.

De skattehöjningar Björklund och Kinberg Batra syftar på är bland annat höjd arbetsgivaravgift för unga, höjd löneavgift för äldre över 65 år och höjd inkomstskatt för höginkomsttagare.

Nej till höjt barnbidrag

Det blir ingen höjning av barnbidraget nästa år, erfar Sveriges Radios ekoredaktion. Ett av Socialdemokraternas vallöften var en höjning av bidraget med 100 kronor per månad, men förslaget finns inte med i budgetpropositionen som presenteras på torsdag.

Orsaken är att Socialdemokraterna inte fått med sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet på en höjning. De partierna har satsat på förstärkningar av ekonomin för ensamstående föräldrar i stället för en generell höjning av barnbidraget.

Fakta: Jobbsatsningar 2015

* 3 200 traineejobb för unga: 0,45 miljarder kronor (mdr)

* 4 400 extratjänster för långtidsarbetslösa: 0,48 mdr

* Fler utbildningsplatser/utbildningskontrakt för unga: 2,7 mdr

* Infrastruktursatsningar: 1,94 mdr

* Bättre service och bredband på landsbygden: 0,4 mdr

* Mer pengar till Arbetsförmedlingen: 0,91 mdr

* Stöd till export och turism: 0,1 mdr

* Lägre sjuklönekostnader för företag: 0,3 mdr

* Övrigt: 0,2 mdr

Summa: 7,5 miljarder kronor

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.