Regn och värme gynnar hussvampen

Uppdaterad
Publicerad

Den varma sommaren och regniga hösten gynnar den äkta hussvampen, vilket får skadeanmälningarna att öka. Drabbade riskerar att förlora hela huset.

Äkta hussvamp, Serpula lacrymans, är den mest aggressiva rötsvampen vi har i Sverige. Namnet lacrymans, den gråtande, kommer sig av att den utsöndrar vattendroppar. Genom att på egen hand tillföra fukt till byggnadsmaterial kan den lätt sprida sig. Och det kan gå fort, upp till sex millimeter per dygn.

Liknar kakao

Svampens sporer kan visa sig inne i huset i form av ett brunaktigt pulver, likt kakao eller kanel. Och det är viktigt att agera direkt när sporerna dyker upp.

-När man kommer till sådana skadeplatser så brukar jag fråga om ägarna har sett det här pulvret. Men de har inte förstått vad det varit, utan har dammsugit bort det, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Efter ett tag blir den angripna träkonstruktionen mjuk, och plötsligt kan man trampa rakt igenom golvet. När det sker är skadan redan omfattande. Det angripna materialet måste avlägsnas, med en meters marginal åt alla håll. I värsta fall måste hela huset rivas.

Kolla din försäkring

Det är inte heller säkert att din villaförsäkring täcker hussvamp.

-Har man inte försäkringsskydd för det här är det katastrofläge. Det går jättefort att komma upp i en halv till en miljon kronor, säger Peter Bratt.

Svampen trivs i värme och fukt, och den varma sommaren i kombination med en blöt höst har fått antalet anmälningar att öka, både till försäkringsbolagen och Anticimex.

-Antalet besiktningar vi gör visar att vi har ett ökat antal fall med rötsvamp just nu, säger Jan Jungerstam på Anticimex.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om just din villaförsäkring täcker angrepp från äkta hussvamp.

Fakta: Så skyddar du dig

* Inspektera krypgrunden. Bort med skräp och se till att det är torrt.

* Se över att dränering och ventilation fungerar.

* Låt inte buskar växa nära grunden.

* Åtgärda läckande vattenledningar.

* Undvik att förvara virke, plast eller tidningar direkt på fuktiga källargolv, i till exempel krypgrunder.

* Skapa inte täta utrymmen. Bygg inte in krypgrunden, källartrappan eller kattvinden, du ska kunna se in i dem.

* Är du drabbad, skaffa professionell hjälp.

Källa: Länsförsäkringar/Anticimex (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.