Regnbågsfärgade matchtröjor

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna IF har inlett arbetet för att bli Sveriges första hbtq-certifierade förening. I dag kom de regnbågsfärgade tröjorna.

Förhoppningen är att om den ”grabbigaste sporten i den grabbigaste staden” tar ställning, då kommer fler att haka på. Så i dag kom de omtalade regnbågsfärgade hockeytröjorna till Kiruna. Matchtröjor som är tänkta att förändra Kirunabornas värdegrund och attityder:

– Det är klart att det är viktigt. Speciellt inom idrotten kan det vara svårt för folk att vara sig själva, säger Viktor Esseryd, spelare i Kiruna IF.

Kiruna IF:s matchtröjor

Marknadschefen, Stefan Lundmyr, tror att Kiruna IF kan påverka värdegrunder och attityder:

Kirunaborna positiva

– Färgerna på tröjorna förändrar i sig ingenting utan det är hjärtat som gör det hela. Vi vill symboliskt visa att vi stödjer det här.

Kirunaborna är positiva till de regnbågsfärgade matchtröjorna som nu blir ett signum för Kiruna IF.

– Tröjan är helt suverän. Hockey är stort i Kiruna så jag tror att det kan bidra en del till öppenhet, säger Sofi Ruotsalainen.

Inte rädd för gliringar

– Jag tror att folk kommer känna sig mer välkomna till Kiruna, säger Axel Flygare.

-  Både Kiruna och hockey är matchokulturer så det är bra att bryta upp det lite, säger Maria Lindfors.

Och Viktor Esseryd är inte rädd för gliringar:

– Nej, händer det så är det bara att skratta bort det...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna IF:s matchtröjor

Mer i ämnet