Rekordhögt bensinpris

Uppdaterad
Publicerad

Igår höjdes bensinpriset till rekordhöga 14 kronor och 88 öre. I dag sänkte bensinbolagen visserligen med tio öre men fortfarande ligger bensinpriset ovanligt högt.

Lars Wiklund från Rosvik arbetspendlar sedan många år tillbaka till sitt jobb på Ferruform i Luleå:

– Det påverkar mej, det blir en ökad kostnad, säger Lars Wiklund.

– Egentligen finns det ju en smärtgräns men man måste ju ta sig till jobbet, säger Lars Wiklund som dock inte har någon tanke på att flytta närmare jobbet.

Johan Hedenström tankar sin bil på Mjölkudden i Luleå:.

– Jag bytte i stort sett jobb för att bo närmare jobbet. Det är för dyrt, säger Johan Hedenström som bor i Luleå.

Det är många faktorer som ligger bakom prishöjningen på bensin – både politiska världshändelser och svenska skattehöjningar.

Första gången som bensin kostade över en krona var i samband med oljekrisen på 1970-talet. Under den iranska revolutionen 1979 åkte bensinpriset upp till 2 kronor och 14 öre.

Under 80-talet låg bensin på dryga fyra kronor och när sedan 80-talet övergick till 90-tal så kostade bensinen för första gången över sex kronor. Orsaken då var till stor del momshöjningar.

Tiokronorsgränsen passerades år 2004. Sedan dess har bensinpriset fortsatt uppåt till dagens pris på 14 kronor och 78 öre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.