Foto: SVT

S och FP vill ha könsneutral lag

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Folkpartiet efterlyser nu en könsneutral familjelagstiftning.

S vill också tvinga arbetsgivarna att ta större ansvar för att förhindra diskriminering på grund av sexuell läggning.Pridefestivalen pågår i Stockholm. Partierna är nu mycket aktiva i hbt-frågor. Under onsdagen kom förslag från tre partier. Statsminister Fredrik Reinfeldt skrev i en debattartikel i DN att moderatledda kommuner ska gå före i arbetet att främja likabehandling av hbt-personer över 65 år.

Folkpartiet presenterade flera förslag för att förbättra för hbt-personer.

Könsneutral lagstiftning

-Sverige ska vara världens bästa hbt-land. Hbt-kompetensen ska öka i offentlig verksamhet, arbetet mot hatbrott förstärkas och Sverige ska vara en tydlig röst för hbt-rättigheter på det internationella planet, sade Erik Ullenhag (FP), som ansvarar för frågorna i regeringen.

Utöver könsneutral familjelagstiftning vill FP även att åldersgränsen för byte av juridiskt kön ska sänkas och att möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön utreds närmare.

Socialdemokraterna presenterade också flera förslag.

Gullar lite

-Grundläggande för oss socialdemokrater är alla människors lika värde och rätt. Det har skett förbättringar på senare tid men det återstår mycket för att få bort en unken homofobi, transfobi och den patriarkala könsmaktsordningen. Vi kommer att göra allt för att förpassa det till historiens skräphög, sade Stefan Löfven.

S vill se över lagstiftningen som i dag innebär att kvinnan som inte föder barnet i en lesbisk relation måste adoptera barnet, medan mannen i ett olikkönat äktenskap automatiskt blir juridisk förälder.

Piratpartiets ledare Anna Troberg, själv homosexuell, är kritisk till att partiledarna är intresserade av hbtq-frågor en vecka om året.

-De kommer ut under Pride och gullar lite med oss och hoppas att vi sedan ska vara nöjda. De övriga 51 veckorna händer inte särskilt mycket.

Fakta: Flera förslag

Moderaterna ska gå före i moderatledda kommuner för att förbättra villkoren för hbtq-personer över 65 år.

Socialdemokraterna vill tvinga arbetsgivare att ta ansvar för att aktivt motverka diskriminering på grund av sexuell läggning.

S vill också ha en könsneutral familjelagstiftning och utreda möjligheten att ha fler än två vårdnadshavare.

Partiet vill också att transpersoner omfattas av lagen mot hets mot folkgrupp

Folkpartiet vill också ha könsneutral familjelagstiftning, sänka åldersgränsen för byte av juridiskt kön och utreda möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön.

FP vill också se över rättstillämpningen vad gäller hbt-flyktingars möjlighet att beviljas asyl i Sverige. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.