Säkrare returer med paketautomater

Uppdaterad
Publicerad

Julen närmar sig med långa köer vid landets paketutlämningsdiskar. Men snart kan du själv hämta och returnera paket i en automat. Forskare i Lund ska se på hur vårt köpbeteende förändras med de nya paketautomaterna.

-Nästan en tredjedel av alla paket som beställs på nätet skickas i retur. Många som handlar på nätet upplever det som ett problem att man står själv för risken när man returnerar en vara. I automaterna får man direkt en bekräftelse på att paketet är tillbaka inne i systemet och därmed är konsumentrisken borta, säger Klas Hjort, forskare på Lunds tekniska högskola (LTH).

Förutom enklare returer är bättre tillgänglighet den främsta fördelen med automaterna, menar han.

-De kommer att stå på tågstationer, på universitet och i gallerior – platser där folk rör sig.

Forskarnas förhoppning är att paketautomaterna, som liknar de värdeskåp som finns på tågstationer, ska spara både plats och tid. Tio automater provas just nu i Stockholm, Oslo och Helsingfors och ett tiotal e-handelsföretag har anslutit sig till systemet. Tillsammans med LTH ska företaget Postnord, som levererar brev och paket i Norden, utvärdera försöket.

-Vi vill erbjuda en större valfrihet. När e-handeln växer ökar kraven från mottagarna, säger Gunilla Karlbom, strategiansvarig på Postnord.

Agnes Henriksson Fjeldstad/TT

E-handel

 * Näst efter att skicka och läsa e-post, är shopping det vi sysslar med mest på nätet.

 * Sverige är långtifrån först med paketautomater. I Danmark finns ett 500-tal, många av de utomhus, sedan flera år.

 * Även i Tyskland och Storbritannien hämtas många av de paket som beställs på nätet i automater.

 * De nuvarande paketutlämningsombuden, ofta mindre servicebutiker, har långa kötider. Längst är köerna runt femtiden på eftermiddagen.

Källa: ”Svenskarna och internet 2014” och Lunds tekniska högskola, LTH (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.