”Samerna kan ta jobb i gruvan”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Beowulf Minings styrelseordförande Clive Sinclair-Poulton vill anställa samer i gruvan i Kallak utanför Jokkmokk. På så sätt hoppas han att relationerna ska bli bättre.

Borrningarna och sprängningarna i Kallak utanför Jokkmokk ledde förra hösten till rejäla motsättningar mellan gruvbolaget och polisen och samerna och andra aktivister.

Nu är läget så låst att dialogen med bolaget ligger på is.

Gruvbrytning i Kallak

-  Samerna vill inte föra en dialog med oss, Vi vill göra det för vi tror att gruvdrift är framtiden för Jokkmokks kommun, säger Beowulf Minings styrelseordförande Clive Sinclair-Poulton till BBC.

Samer blir gruvarbetare?

Han hoppas kunna göra samerna till gruvarbetare på heltid eller deltid och på så sätt förändra attityden till gruvdrift i Kallak.

– Det finns knappast några renskötare som jobbar heltid, de flesta har andra deltidsjobb på sidan om. Så vi hoppas kunna anställa samer i gruvan så att de kan fortsätta med renskötseln också. Vi tror alltså att det finns plats för både gruvdrift och renskötsel i Jokkmokks kommun och att vi kan samexistera på ett bra sätt, säger Clive Sinclair-Poulton.

Men samerna är inte alls positiva till att de ska bli gruvarbetare i framtiden.

– Vi vill inte jobba i hans gruva. Och den dåliga dialogen mellan oss och gruvbolaget är deras eget fel, säger Niklas Spiik, företrädare för Jåkkåkaska sameby.

Mer om det här blir det i kvällens Nordnytt-sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet