Samhall och Max

Uppdaterad
Publicerad

Lars Andersson har ADHD och dyslexi och gick tolv år utan arbete. Genom samarbetet mellan Samhall och Max hamburgerrestauranger fick han för sex år sen fast – så kallat trygghetsjobb – på Max i Piteå.

Lars Anderssons anställningsform innebär att 75 procent av hans lön utbetalas av Försäkringskassan. Sen han fick jobbet har han – i samarbete med företaget – jobbat för att fler funktionshindrade ska komma ut i yrkeslivet.

-Som funktionshindrad är det svårt att få jobb, arbetsgivaren verkar inte tro att man kan någonting. Den som är funktionshindrad kan vara dålig på vissa saker men bra på andra och jag vill få företagare att förstå det, säger Lars Andersson. 

Nu åker han till Bryssel för att delta i konferensen ”Included or Excluded” -  där ska han tala om vad det betydde för honom att få jobb och hur viktigt det är för funktionshindrade – inte bara ekonomiskt utan kanske främst socialt och när det kommer till livskvalitet.

-Att få ett jobb innebär att du får tillträde till samhället på annat sätt än bara det ekonomiska – du träffar människor och får känna dig betydelsefull och kommer in i samhället på olika sätt.

Med Lars åker företagets hållbarhetschef och han hoppas kunna få eu-parlamentarikerna att inse de positiva effekterna med att företag jobbar mot fördomar vid rekryteringar – inte bara när det gäller funktionshindrade.

-Vi har problemet att företag kortsiktigt letar efter att maximera vinsten, men med det här ser vi möjligheten att tjäna ännu mera pengar. Vi får en åldrande befolkning och företag som inte förstår det kommer att få problem i framtiden när de ska rekrytera, säger Pär Larshans, hållbarhetschef Max.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.