Samisk pridefestival är igång

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången det hålls en särskild pridefestival för människor som identifierar sig som samer.

Under eftermiddagen anlände deltagarna i en strid ström och vid incheckningen blev det många kära återseenden samtidigt som det stiftades många nya bekantskaper. Men vid minglet och invigningen en trappa upp fick vi inte vara med och filma.

Arrangörerna Elfrida Bergman och Tove Fahlgren ser ingen motsats med film- och fotoförbudet och själva pridebegrepppet.

-Jag tycker att man kan vara väldigt stolt och ändå inte vara synlig. Personerna häruppe är väldigt stolta inför varandra och jag är stolt över att de är här. Det handlar om säkerhet och trygghet och det är viktigt att kunna njuta och vara bekväm, säger Elfrida Bergman.

Som queer och same blir man på ett sätt en minoritet i dubbel bemärkelse, På Sapmi Pride ges tillfälle att dela erfarenheter och upplevelser i seminarier och workshops.

-Vi måste skapa mötesplatser som inte har funnits, för att stärka identiteterna och visa på sånt som hbtq-personer behöver i Sapmi och sånt som samer behöver i hbtq-sammanhang, säger Tove Fahlgren.

Och så blir det en del partajande under festivaldagarna, som kulminerar i paraden genom centrala Kiruna på lördag.

-En parad är alltid en parad. Men jag tänker ändå att festen kanske blir en sådan kulmen, säger Tove Fahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.