SD nobbas av de andra partierna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Norrbotten har svårt att få respons från de andra partierna. Efter ett initiativ om en gemensam manifestation undrar de varför de inte får nästan några svar.

Jeff Ahl är Sverigedemokraternas ordförande i Norrbotten. Kring jul skickade han ut en fråga till de andra partierna i länet.

Han ville hålla en gemensam manifestation mot politiskt våld. Detta efter en attack mot en av hans partikamrater i Norrbotten.

SD i Norrbotten

– En av våra yngsta medlemmar blev utsatt för en politiskt motiverad attack på en fest, säger Jeff Ahl.  Någon skrek att det var en sverigedemokrat närvarande och bara sekunder senare så hoppade de på honom bakifrån, helt oprovocerat och gav honom stryk, säger Jeff Ahl.

”De vill bara ha uppmärksamhet”

När Nordnytt besöker Sverigedemokraternas kansli i Boden har bara ett parti svarat. Socialdemokraterna har meddelat att de ska tänka på saken.

Moderaterna är ett av de partier som inte svarat alls.

-Vi tar oerhört allvarligt på hot mot politiska företrädare. ordförande för Moderaterna i Norrbotten. Men det här utspelet är bara ett sätt för Sverigedemokraterna att få uppmärksamhet, säger Anders Josefsson, vice ordförande för Moderaterna i Norrbotten.

Varför tänker du så?

– Ja, de jagar ju media på alla sätt man kan  och det här är inte något normalt sätt som politiska partier arbetar på. säger Anders Josefsson.

Får nej igen

Och Jeff Ahl är förvånad över att han inte fått fler svar.

– Ja, jag tycker att ett svar kan man åtminstone få, säger han.

Senare under dagen när Nordnytt lämnat Sverigedemokraternas kontor får de svar  också från Vänsterpartiet. De säger nej till gemensam manifestation med Sverigedemokraterna.

-När partitoppar i deras parti går ut och kallar folk för rasistiska och sexistiska skällsord. När de springer omkring med järnör och när de hotar människor, när deras företrädare skriver homofoba uttalanden på deras facebooksidor då känns det inte trovärdigt att uppmana våra medlemmar att delta, säger Vänsterpartiets gruppledare i Luleå, Nina Berggård.

I en kommentar säger Jeff Ahl från Sverigedemokraterna att vänsterns påstående är larvigt. Vi har medlemmar med olika bakgrund och hudfärg i vårt parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Norrbotten

Mer i ämnet