SD:s Jeff Ahl blir riksdagsledamot

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jeff Ahl från Boden kommer inom en snar framtid att sitta på en av de 49 riksdagsplatser som partiet fått i valet.

Jeff Ahl är 27 år och kommer ursprungligen från Tyresö. Efter att han gjort värnplikten i Boden utbildade han sig till specialistofficer. Efter utbildningen återvände han till Boden för jobb inom försvarsmakten men sedan ett år tillbaka är han reservofficer och SD-politiker.

Hans hjärtefrågor är välfärd och inte minst försvaret som han tycker har nedrustats allt för hårt.

– Sverige stod med byxorna nere både inför första och andra världskriget och nu står vi med byxorna nere igen när det åter börjar mullra. Vem som helst som läst lite historia och förstått hur människor tänker borde ha förstått vad Ryssland håller på med. Och nu har vi ett potentiellt hot i vårt närområde utan att någon riktigt tagit det på allvar.

Vill lämna EU

Han är också oerhört kritisk mot EU och kommer att jobba för att Sverige skall lämna unionen.

– Vi kan bibehålla vissa frihandelsavtal men jag tycker inte om unionen som den ser ut. Jag tycker att svenska folket skall bestämma i sitt eget land och inte påtvingas politik från andra länder.

Och när det gäller välfärdsfrågor ligger fokus på de äldre.

– Man lovar dem saker hela tiden utan att de får genomslag politiskt så det är en sak som jag kommer att driva.

Enligt partiets linje vill han kraftigt minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige och istället satsa på att hjälpa flyktingar i deras närområden. Men säger han de människor vi tar emot skall få bostad, jobb och möjlighet att lära sig svenska.

– Men alla förstår att det inte finns tillräcklig med bostäder och jobb så vi har inte den möjligheten. Därför är det bättre att bara ta hit dem vi klarar av att hjälpa, allt annat är bara ett sätt att låtsas vara human på.

Frågan som upprör

Jeff Ahl kommer parallellt med riksdagsarbete att sitta kvar som ordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten och han är starkt kritisk till att partiet betraktas som främlingsfientligt.

– Vem kan avgöra det?  Skall folk pådyvla mig en massa epitet, det är ju ärekränkning nästan, jag har ingen respekt för en sådana fråga överhuvudtaget, avslutar han.

Sverigedemokratern gick fram med en gemensam riksdagslista för hela landet och först i efterhand har man fördelat mandaten. Det innebär att Jeff Ahl sitter på bänken för Hallands län och Hanna Wigh från Falköping sitter på Norrbottensbänken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.