Sensommarvärme byts ut mot höstkänsla

Publicerad

Kallare luft norrifrån under helgen, och nästa vecka blir höstlik.

Lördag: Väderomläggningen inleds

I söder blir det efterhand en sista vacker och varm sensommardag, men först ska nattens omfattande dimmor lätta. Det kan på sina håll ta rätt många timmar. Längst i norr mest molnigt och tidvis regn, främst i fjällen. Västerifrån närmar sig ett regn, och molnskärmen tätnar alltmer under eftermiddagen och kvällen.

Söndag: Passerande regn följs av nordliga vindar

Under söndagsdygnet passera ett regn österut över hela landet. Dessutom löper det upp regnskurar söderifrån under natten, och de skurarna kan vara rätt kraftiga. På dagen blir det därför två band med regn i söder, och bägge på väg österut under dagens lopp.

Måndag–tisdag–onsdag: Höstlikt

När söndagsregnet drar bort österut följer en nordvind som lär friska i ordentligt. Framför allt Från södra Bottenhavet och ner över östersjön följer hårda nordvindar när regnet drar bort österut. Natt mot tisdag blir klar och när vinden mojnat även kall men risk för frost långt söderut i landet. Redan under tisdag når nästa vädersystem in västerifrån, och det passerar österut under främst onsdagsdygnet. Det då höstlikt väder med regn och blåst, och för norra Norrlands del även snö i de inre och västra delarna.

Uppdaterad fredag 19 september kl. 17.40

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.