Sexuella övergrepp: Svårast för pojkar i glesbygden

Publicerad

Unga pojkar är en bortglömd grupp när det gäller sexuella övergrepp. Det gäller både om de ”frivilligt” sålt sex eller blivit utsatta för regelrätta övergrepp.

1,5 procent av ungdomar mellan 15 och 25 år uppger att de någon gång haft sex mot ersättning. Och det är en lika stor andel killar som tjejer som uppger att de sålt sig. Det visar en undersökning som *Ungdomsstyrelsen har gjort.

Hos stödorganisationen 1000 möjligheter tycker de sig se att unga pojkar är en bortglömd grupp i sammanhanget och att unga killar på glesbygden hör till dem som har det svårast.

– De som vi har från Norrbotten som velat berätta mer om sig själva, de bor många av dem i inlandet. De beskriver ensamhet och att de känner sig utsatta. Det säger Mikis Kanakaris, volontär i 1000 möjligheter.

Anonym chatt

Den ideella organisationen 1000 möjligheter finns för att ge stöd till ungdomar som känner sig särskilt utsatta på ett eller annat sätt. De finns i Stockholm, men på nätet finns de i hela landet.  Ungdomar mellan 15 och 25 år kan få samtalsstöd via en anonym chatt.

– Att få vara anonym när man söker stöd i svåra frågor kan göra att det är lättare att våga, säger Mikis Kanakaris, en av de 60 volontärerna i organisationen.

Vid chatten kan man få boka en egen stödperson så att man kan chatta vidare med samma person nästa gång. Bor man i Stockholm kan man också få komma på besök och ha enskilda samtal. Detta går inte i Norrbotten eftersom 1000 möjligheter inte finns utanför Stockholm. Men alla är välkomna på chatten och man kan få hjälp att hitta vidare till andra stödpersoner.

1000 möjligheter har funnits i fyra år. Nyligen startade en ny chattfunktion som är riktad specifikt till dem som någon gång haft sex mot ersättning.

Det gjordes eftersom man såg att de som har den erfarenheten behöver känna sig trygga med att de kommer till ett chattstöd där det finns djup kunskap om problematiken.

1,5 procent av ungdomar mellan 15 och 25 år uppger att de någon gång haft sex mot ersättning. Det visar *Ungdomsstyrelsens statistiskt säkerställda enkät från 2012.

– Debutåldern för att börja sälja sex är ofta kring 14 år, säger Mikis Kanakaris.

Säljer för kläder och cigaretter

Och med sex mot ersättning menar man inte bara pengar. Det kan lika gärna vara saker eller tjänster. Tillexempel cigaretter, kläder, alkohol, eller resor. Att få komma med på en fest eller ha någonstans att sova. Det är olagligt att köpa sex, men det är inte straffbart att sälja sex. Så är lagen utformad för att man inte ska riskera straff om man söker stöd.

Övergrepp och prostitution förekommer på alla orter. Förra året sökte sig 2500 ungdomar till 1000 möjligheter för att få stöd.

– Vi har stödsökande från hela Sverige och vi ser inte att det finns nån ort som INTE har unga som är utsatta för övergrepp och INTE har unga som har sex mot ersättning, säger han.

Av dessa har långt ifrån alla erfarenhet av att ha sålt sex, men av de stödsökande som har det så finns en gemensam nämnare.

– Nästan alla som har vänt sig till oss har ursprungligen blivit utsatta för sexuella övergrepp säger Mikis Kanakaris. Och det här har lett till att de hamnat i situationer där de har sex mot ersättning, många gånger för att dämpa ångest.

– Ångesten från det ursprungliga övergreppet behöver lindras och att utsätta sig för något som är obehagligt, smärtsamt eller äckligt, gör att för stunden känner man inte den ångesten.

Pojkar bortglömda

Och just att unga pojkar också säljer sex upplever han som något som glöms bort av samhället. I samma hus som 1000 möjligheter finns andra stödorganisationer som tex HIV-organisationen Noaks Ark.

De uppger att de just haft kontakt med tre pojkar från norra Sverige som sålt sex, har HIV och mår dåligt.

– Vi ser ofta att pojkar som lever på landsbygd känner att ensamheten i sig kan vara försvårande. Och då tänker jag speciellt på pojkar som är lite osäkra på sin sexualitet eller som känner att de gillar killar. De har svårt att hitta en partner och då blilr det internet och ofta en partner som är mycket äldre som är drivande i det hela och att det leder till situationer som de inte önskar, berättar Mikis Kanakaris.

Förutom stödsamtal och chatt driver föreningen också föreläsningar och samtal ute på skolor och fritidsgårdar. Då handlar det ofta om frågor som ömsesidighet och relationer.

I mars öppnar 1000 möjligheter en mindre filial i Umeå.

*(ungdomsstyrelsen har nu bytt namn och heter Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor)

Två chatter för dig som behöver hjälp

http://chatten.1000mojligheter.se/  

chatt för alla under 25 år som behöver någon att prata med

öppen måndagar kl.19-21

fredagar kl 18-20

http://chatten.stodonline.se/  

chat för dig som sålt sex eller självskadar dig med sex

öppen onsdagar 19-21 för alla mellan 12 och 28 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.