Sista flyttfåglarna lämnar landet

Uppdaterad
Publicerad

Många har redan flaxat härifrån. Men ännu fler flyttfåglar väntas susa förbi Falsterbos fågelstation och lämna landet för varmare breddgrader.

-Just nu är det till exempel bergfink, björktrast, fjällvråk och stare, säger föreståndaren Lennart Karlsson.

Fågelflytten söderut började redan efter midsommar och pågår normalt i ungefär fem månader. Men flyttningen toppade i månadsskiftet mellan september och oktober.

-Nu ebbar det ut så sakteliga. Men fram till den 20 november är det lönt att räkna. Sedan börjar det bli tomt, säger Karlsson.

Sveriges minsta fågel – kungsfågeln – har skymtats mycket under räkningen.

-Det har varit kolossalt många kungsfåglar i år. Det beror nog på att förra vintern var mild med hög överlevnad. Sedan har det producerats massor med ungar, säger Karlsson.

De flesta passerar just Sveriges sydvästspets, Falsterbo, för att undvika en flygfärd över okända eller farliga områden. Kustremsan känns tryggare än Östersjön för de totalt omkring två miljoner fåglarna som räknas i Falsterbo varje år.

-I år har vi redan nått den siffran. Men det är ju en hel månad kvar, säger Karlsson.

En sällsynt fågelart har också skådats när de flugit söderut, faktiskt något av en sibirisk raritet.

-Kungsfågelsångaren. Vi har faktiskt ringmärkt två stycken i år.

Flyttfåglarnas färd

 * De arter som under en del av året lämnar sitt häckningsområde för ett annat geografisk område kallas flyttfåglar. Det är främst tillgången på föda som ligger bakom flytten.

 * Cirka 85 procent av de svenska fåglarna är flyttfåglar.

 * De flesta som kommer tillbaka i mars och april är kortflyttare. Deras tur går ofta till länderna kring Nordsjön eller till Mellaneuropa. Tranorna övervintrar i södra Spanien och Tunisien.

 * En majoritet av långflyttarna återkommer från Afrika söder om Sahara först senare på våren, normalt i maj månad.

 * I slutet av april anländer Sveriges vanligaste fågel – lövsångaren.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.