Sju av tio i Norrbotten får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Det tar allt längre tid innan ambulansen är på väg när någon drabbas av hjärtstopp. Istället räddas allt fler till liv av människor som kan hjärt-lungräddning och som befinner sig på platsen för hjärtstoppet.

Så många som 72 procent av personer som drabbats av ett hjärtstopp i Norrbotten 2010-2012 fick hjärt-lungräddning innan ambulansen kommit till platsen. Det enligt Svenska hjärt-lungräddningsregistrets nya årsrapport som Hjärt-Lungfonden tagit del av.

-Det är glädjande att så många kan hjärt-lungräddning och vågar ingripa när något händer. säger Staffan Josephson som är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Han påpekar dock att det behövs fler hjärtstartare runt om i landet.

Av 10 000 svenskar som varje år drabbas av hjärtstopp överlever cirka 500. Enligt forskningen har en person som drabbas av hjärtstopp 75 procents chans till överlevnad om han eller hon får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.