Sjuksyster – och livrädd för döden

Uppdaterad
Publicerad

De som pluggar till sjuksköterska har inga problem med blod och sprutor, men när det handlar om döden är många rädda.

Nu vill forskare se mer utbildning i palliativ vård.

Forskare i Göteborg har frågat 222 sjuksköterskestudenter på tredje terminen hur de resonerar inför mötet med döende patienter.

-Många känner både vördnad och obehag. De har väldigt höga krav på sig själva och känner att det här måste man kunna. Ändå är väldigt många livrädda, säger Susann Strang, docent vid Sahlgrenska akademin.

Sjuksköterskorna i studien pluggar i Göteborg, Stockholm eller Skövde och får mellan två och tio veckors utbildning i vård av döende patienter.

-Man får lära sig symptomlindring – att hantera smärta, illamående och andnöd. Har man inte den grunden blir man ännu mer osäker när en människa vrider sig i smärtor och man inte kan göra något, säger Susann Strang.

Studien är en del av ett större forskningsprojekt där studenterna kommer att följas upp flera gånger för att se om de blivit tryggare i mötet med döden.

-Jag tror att man måste ha utbildning, man måste ha seminarier där man diskuterar de här svåra frågorna. Man behöver ha redskap för att veta hur man smärtlindrar och möter människors ångest, säger Susann Strang.

Fakta: Sjuksköterskor om döden

 * 222 sjuksköterskor från Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde och Sköndal Högskola i Ersta deltog i studien.

 * Enkäten skickades ut termin 1, 3 och 6 samt ett år efter avslutad utbildning.

 * I Göteborg ges två veckors utbildning i palliativ vård, i Stockholm tio veckor. Vanligast är fem veckor. (TT)

Källa: Sahlgrenska akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.