Arkvibild/TT Foto: Pontus Lundahl / TT

Skogsbränder i torkans spår

Uppdaterad
Publicerad

Torrt. Mycket torrt. Här och var extremt torrt. Mitt i högsommaren skiftar SMHI:s brandriskkartor i rena höstfärgerna; ljusgult, gult, rött. En maning till försiktighet i skog och mark.

-Det är stora regionala variationer och där det är hög risk har det blivit extrema förhållanden, säger brandingenjör Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

-Nu gäller det att vara försiktig med allt som kan tända vegetationen.

I flera län har länsstyrelsen infört generellt eldningsförbud: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland, Stockholm, Gotland samt stora delar av Södermanland.

Många orsaker

Men det är inte bara öppen eld som kan ge upphov till bränder. En kastad fimp, en gnista från en maskin, en het katalysatorer i bilmotorn kan också vara utlösande.

Naturen själv sätter också skogen i brand emellanåt. På onsdagseftermiddagen slog blixten ner på Gullmoberget, någon mil väster om Härnösand, varpå en brand uppstod i det svårtillgängliga området. Räddningstjänsten tog hjälp av hemvärnet i släckningsarbetet.

Tidskrävande arbete

På torsdagen brann det också i ett skogsområde söder om Pershagen i Södertälje. Rök och dis spred sig med vinden flera mil norrut. Brandkåren kunde tidigt begränsa elden men släckningsarbetet väntas pågå ytterligare några dygn.

-Problemet är att det är ganska eländig terräng att arbeta i, det är torrt och det är ett tidskrävande arbete, säger Johan Wickenberg, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En tredje brand uppstod i ett skogsområde i Onsike, cirka två mil väster om Uppsala. Brandförsvaret kunde relativt snabbt förhindra fortsatt spridning.

-Det gäller att vara med väldigt tidigt när det är sådant här väder. Om branden rullar på kan det bli väldigt besvärligt i den här värmen, säger Leif Sandahl.

Erik Lindahl/TT

Skogsbränder

Varje år inträffar 3 000-4 000 skogsbränder i Sverige. Hur mycket skog som brinner varierar från år till år, men ofta berörs över 2 000 hektar runtom i landet.

Främst är det blixtnedslag eller mänsklig påverkan som orsakar bränderna. Det kan vara lägereldar, barn som leker med eld eller gnistor från tåg eller skogsmaskiner.

Skogsbränder är inte alltid av ondo. Bränder gör även att skogen föryngras och gynnar vissa djur och växter.

Med appen ”Brandrisk ute” kan alla som har en smartphone ha koll på läget i skog och mark just där man befinner sig för tillfället. Riskprognoserna för skogsbrand respektive gräsbrand uppdateras dagligen. Appen går att ladda ner från http://www.dinsakerhet.se/

Källa: Myndigheten för säkerhet och beredskap (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.