Foto: Svt

Skotta tak rätt – men inte i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Snön har vräkt ner över Sverige. Hos många villaägare kliar det nu i fingrarna att ge sig upp på taket för att skotta snö. Men det gäller att skotta rätt och inte i onödan.

-Att dörrarna börjar kärva är ett bra tecken på att det kan vara dags att skotta taket. Då har man nog rätt bra tryck på taket, säger Peter Bratt, skadeexpert vid Länsförsäkringar.

Det gäller inte minst när det börjar töa eftersom den blöta snön är tyngre.

Han säger att det är främst är platta tak som ska skottas. Men även husägare som bor i en villa med så kallat sadeltak och en huskropp i vinkel bör ha koll.

-Är det vind och det kommer mycket snö på en gång fastnar snön i vinkeln så ränndalen, där vattnet ska rinna ner i hängrännan, blir väldigt tungt belastad i innerhörnet. Där kan man få gå upp för att skotta vinkeln, säger Peter Bratt.

Jämn belastning

Det gäller även att skotta taket på rätt sätt. Ta inte bort all snö utan låt åtminstone en decimeter vara kvar. Belastningen ska också vara jämn så den som ger sig upp på taket ska inte skotta av hela ena sidan utan fördela skottningen.

Ett riktigt bra tips är att inte skotta i onödan.

-Bor man i ett villaområde och en granne går upp så ska alla i området upp. Det kanske ligger 25 centimeter snö, men de ska upp ändå. Det kan resultera i att någon ramlar ner och skadar sig.

Fakta: Snö på tak

Det är platta tak och traditionella sadeltak med ränndalar/vinkelrännor som ska skottas. Sadeltak på villor utan huskropp i vinkel behöver inte skottas.

Skotta jämnt. Ta inte ena sidan på en gång utan fördela arbetet.

Skotta inte bort all snö utan låt åtminstone en decimeter ligga kvar.

Källor: If och Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.