Snöovädret – Vattenfall kallar in extra personal

Uppdaterad
Publicerad

På grund av all nederbörd i Norrbotten höjer Vattenfall beredskapen. Fler än tusen vattenfallskunder var på torsdagskvällen berörda av elavbrott.

Det har snöat ordentligt i Norrbotten det senaste dygnet och enligt prognosen ska nederbörden fortsätta. Vattenfall har därför valt att höja sin beredskap. Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution;

– Vi har valt att flytta in folk från andra delar av Sverige i området och lägga dem i beredskap för att det ska gå fortare att få ut dem i fält om vi behöver.

Snöoväder i Norrbotten

Från Vattenfalls sida har man tagit in ungefär 150 personer för beredskap i Norrbotten. Det handlar om bland annat om tekniker och markpersonal som kommer att slå snö och is från ledningar.

– Det kommer att sågas ner träd som akut lutar över ledningarna och vi har 6-8 helikoptrar som kommer sättas in om vädret tillåter, säger Roger Lindmark.

Vattenfalls ledningar har redan tidigare tyngts ner av mycket snö och is, speciellt i de inre delarna av Norrbotten. Och eftersom SMHI har utlovat mer nederbörd finns risk att ännu mer blötsnö kan förorsaka ånga elavbrott.

På torsdagskvällen rapporterade Vattenfall om fler än tusen kunder som berördes av elabrott i länet.

– Skogen kan bildligt talat falla ner, säger Roger Lindmark.

Beredskapsläget kommer att ligga kvar tills vidare.

– Hur länge beror på hur vädret utvecklar sig. Vi följer väderutvecklingen via SMHI, säger Roger Lindmark.

Antal kunder till Vattenfall som var berörda av elavbrott i Norrbotten tidigare ikväll:

Älvsbyn 136 st

Haparanda 828 st

Kalix 63 st

Jokkmokk 43 st

Totalt 1070 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder i Norrbotten

Mer i ämnet