Sporten för snabba tjejer

Publicerad

I kväll avgörs en SM-deltävling i rallycross i Kalix och på torsdag är det dags för Norrlandsveckan. Rallycross är numera en sport som även lockar kvinnor.

Alexandra Karlsson och Sandra Nilsson Björn från Kalix Motorklubb satsar på rallycross. Båda lockades in av sina pojkvänner men blev snabbt så bra att dom fick sätta sig vid ratten.

Är du bättre på att köra än han?

– Ja, det är väl så, skrattar Sandra.

-  Svårt att säga. Vi kör som tur är inte i samma klass ännu men jag håller på att  bygga en ny bil så vi får det slutar då, säger Alexandra.

Fyra tjejer tävlar

Ännu så länge finns bara fyra tjejer som tävlar i rallycross i hela övre Norrland. Sandra och Alexandra utgör alltså hälften av den skaran. Men för några år sen fanns inga kvinnor alls så dom kan nog ses som pionjärer.

Är det en bra sport för tjejer?

– Ja, absolut. Köra bil är alltid nyttigt att kunna, säger Sandra.

– Det spelar ingen roll om man är kvinna eller karl, förutsättningar är desamma. Men tjejer är nog reaktionssnabbare, säger Alexandra.

Bjuder upp till match

Båda har tidigare kört folkrace men bytt till rallycross. Alexandra bytte för ett par år sedan och har ett DM-guld i rallycross medan Sandra gjort bytet helt nyligt. Ingen av dom ställer upp i SM men i Norrlandsveckan är dom med – i samma klass. Det blir ett tufft Kalix-derby.

– Får se vem som har grejer som håller, säger Sandra.

– Jajamen, vi bjuder upp till match, lovar Alexandra

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.