SSAB i Luleå löser konstnärsproblem

Uppdaterad
Publicerad

I början på juli var den lilla masugnen ”Thorsdotter” på kort visit hos SSAB. Konstnärerna vid Kollektivverkstaden i Luleå, som använder ugnen till att göra järnskulpturer, hade fått problem och behövde hjälp.

2003 byggdes den drygt 1.5 meter höga masugnen ”Thorsdotter” på SSAB, efter ritningar från Scottish Sculpture Workshop. Gjutarmästaren Eden Jolly vid SSW döpte ugnen till ”Thorsdotter”, vid det första kurstillfället på KKV Luleå.

”Den har funnits i vår ägo sedan 2003 och används till att gjuta järn i sandformar. Vi hade gjort sju lyckosamma tappningar under en tvåårsperiod innan den ödesdigra oktoberdagen, då allt kallnade” säger föreståndare Pia Schmaltz.

SSAB i Luleå

Ugnen är skrotbaserad och råmaterialet kommer från diverse skrothandlare. Den eldas med koks, från SSAB, vilken först värms upp med en blandning av propan och luft. Därefter varvas mindre mängder järnskrot och koks. Hela processen från tändning till tappning tar drygt 2 timmar och ger totalt 20 kg järn. Jämför med SSABs stora Masugn 3 som tappar 280 ton i timmen.

Den senaste järntappningen skulle ske i mulet och dimmigt höstväder. Termometern visade + 4 grader och masugnen hade stått oanvänd i drygt ett år. Smältningen såg ut att gå bra till en början. ”Vi förvärmde ugnen och varvade sedan koks och järnskrot. Det smälta järnet droppade som vanligt men när vi öppnade tapphålet kom det inte ut något”, berättar Pia Schmaltz. Ugnsbotten var fortfarande kall på grund av för kort förvärmning. Järnet hade därför stelnat och satt nu som en stor klump innanför tapphålet. ”Vi har själva försökt med tigersåg och vinkelslip men det är trångt inne i smältugnen och järnkakan var för tjock. Det blev för farligt för våra medlemmar.”, fortsätter Pia, ”Så jag kontaktade Lennart Ekman, på SSAB, och till vår stora glädje tog han sig an uppdraget med stor entusiasm.”

Och visst kunde SSAB hjälpa till. Smältugnen transporterades från KKV Luleå på Kronan-området till SSABs Masugnsavdelning där ”Thorsdotter” med hjälp av syrgas-lans-utrustning nu har renoverats.

”De var verkligen oroliga för sin masugn och vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa dem. De bedriver ingen kommersiell verksamhet med ugnen och den lilla tid det tog för oss att lösgöra järnkakan klarade vi av att göra i pauserna”, berättar Lennart Ekman på SSAB Råjärn.

Det skriver SSAB och KKV i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Luleå

Mer i ämnet